search
Eerste indruk Disney+-serie 'Moon Knight'

Eerste indruk Disney+-serie 'Moon Knight'

De eerste aflevering van de zesde Marvel-serie van Disney+ is gehuld in verwarring.

Arjan Welles
Regie: Mohamed Diab | Cast: Oscar Isaac (Steven/Marc Spector/Moon Knight), Ethan Hawke (Arthur Arrow), May Calamawy (Layla El-Faouly), e.a. | Speelduur: 47 minuten | Jaar: 2022

Het cinematische universum van stripboer Marvel is sinds de eerste film in 2008 verscheen alsmaar uitgedijd. We zitten inmiddels in de vierde van de door Marvel aangeduide fasen. Sinds moederbedrijf Disney haar eigen streamingplatform heeft, zijn daar ook diverse series bijgekomen. Het ogenschijnlijk complexe Moon Knight markeert hiervan de zesde.

Op basis van de eerste aflevering die afgelopen woensdag op Disney+ verscheen kun je vooral concluderen dat er nog veel onduidelijk is en het nog alle kanten op kan gaan. Ook is nog niet helemaal helder hoe het verhaal van souvenirwinkelmedewerker Steven die lijdt aan een bijzondere vorm van een meervoudigpersoonlijkheidssyndroom precies in andere films en series past. Als dat het al doet.

De debuutaflevering komt al net zo verwarrend over als Steven zich moet voelen. Een overdreven Brits articulerende Oscar Isaac leren we kennen als een man met rituelen. Hij strooit zand rond zijn bed en beplakt de deuren van zijn appartement met blauwe tape. Dan blijkt hij in hartje Londen te wonen en zien we hem op weg naar zijn werk zijn omgeving vriendelijk groeten.

Stevens dagelijkse leven en routine lijken een en al verwarring. Hij mist een date met een collega omdat hij opeens twee dagen kwijt is. Deze heeft hij kennelijk doorgebracht in een niet nader aangeduid Alpenland waar hij door mannen met geweren op de hielen wordt gezeten en kennismaakt met een door Ethan Hawke vertolkte mysterieuze tegenstander. En dan is er nog een link met de Egyptische goden die niet alleen zijn vertegenwoordigd in het museum waar Steven werkt, maar hem ook van bijzondere krachten (welke?) lijken te voorzien en hem op de hielen zitten.

Opener The Goldfish Problem flitst werkelijk alle kanten op en kan hierdoor bij sommigen de ergernis oproepen dat hij juist nergens heengaat. Onterecht, want de makers lijken heel doelbewust nog niet te veel prijs te willen geven. Dit is een miniserie die gaandeweg concreter en duidelijker moet worden in de trant van WandaVision.

Zoals gezegd: welke kant de serie precies opgaat is lastig te duiden, vooral als je helemaal niets weet van de strips waarop Moon Knight is gebaseerd. Wel bekruipt het gevoel dat dit niet een superheld betreft met een uitgesproken superkracht zoals bijzonder ontwikkelde zintuigen, maar eerder de esoterische en psychologische vaardigheden van Doctor Strange. Al dit bewust aangelegde mysterie nodigt in ieder geval uit tot verder kijken. Hopelijk went dan ook het accent van Isaac.

Moon Knight is te zien bij Disney+.

Aanbevolen artikelen