search
'Lord of the Rings'-serie verwart met Balrog
Series / Featured

'Lord of the Rings'-serie verwart met Balrog

De serie rond Lord of the Rings heeft een balrog zonder vleugels. Hoe zit dat?

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Lord of the Rings: The Rings of Power maakt het debat rond de vleugels van Balrogs nog verwarrender.

Een van de beroemdste monsters die Midden-Aarde van J.R.R. Tolkien bevolken, is de Balrog. Die zit achter Frodo's reisgenootschap aan door Khazad-Dum en strijdt zelfs in een gruwelijk gevecht tegen Gandalf.

Lord of the Rings: The Rings of Power
De eerste trailer voor Lord of the Rings: The Rings of Power eindigde opmerkelijk genoeg met een nieuwe Balrog, die je meteen herkent aan zijn vurige, gehoornde kop. Het ontwerp lijkt op dat van Peter jackson, maar met een cruciaal verschil.

De Balrog van Jackson had een set vleugels, maar kon niet vliegen omdat ze daar te klein van waren. Voor fans was dat een moeilijk punt, want heeft een Balrog wel vleugels?

De trilogie van Jackson nam de tekst van Tolkien letterlijk. Prime Video heeft gekozen voor een balrog zonder vleugels. Wat komt omdat in de boeken de tekst niet helemaal helder is.

Tolkien schrijft: "shadow about it reached out like two vast wings". Er zijn meerdere scholen van gedachten hierover en niet iedereen is het erover eens dat dit letterlijk genomen moet worden. Jackson koos er wel voor, Prime Video dus niet.

Wat is een Balrog?
Wellicht is het nog interessant om kort te vertellen wat een Balrog eigenlijk is. Balrogs waren oorspronkelijk Maiar, dezelfde wezens als Gandalf, Saruman en Sauron. Zij keerden zich tegen hun schepper en werden volgelingen van Morgoth (die toen bekend stond als Melkor).

Morgoth leidde de Balrogs (waaronder ook hun heer Gothmog) in zijn vroege invasie naar Midden-Aarde, waar ze meevochten in de War of Wrath tussen Morgoth en de elfen. Bij het verslaan van Morgoth vluchtten de overlevende Balrogs naar de diepe krochten van Midden-Aarde, waaronder de Balrog die Gandalf uiteindelijk weet te doden.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen