search
'The Queen's Gambit' beticht van seksisme en bedrog. Netflix schikt in zaak

'The Queen's Gambit' beticht van seksisme en bedrog. Netflix schikt in zaak

Volgens de aanklager is het een zaak van leugens, verloochening en seksisme.

Glenn Walsh
The Queen's Gambit is vooral bekend als degelijke dramaserie met Anja Taylor-Joy in de rol van schaakfenomeen Beth Harmon. In één van de afleveringen wordt door een commentator vertelt dat haar geslacht het enige is dat opmerkelijk is. En dat er een Nona Gaprindashvili bestaat maar die het nooit heeft opgenomen tegen mannen.

In eerder nieuws werd al bekend dat dit volgens Nona Gaprindashvili niet klopt en hierop een zaak tegen Netflix was gestart. Netflix heeft volgens de aanklagers bewust en ongegeneerd gelogen over de prestaties van Nona Gaprindashvili louter voor het creëren van goedkope sensatie en het verhogen van de drama.

Netflix schikt
Eerder werd al door Netflix gevraagd om de zaak te seponeren maar dit werd door een Amerikaanse rechter afgewezen. Deze vond dat Netflix handelde met roekeloze minachting voor historische nauwkeurigheid. Mede door het feit dat in de serie gerefereerd wordt aan echte personen, locaties en evenementen.

De schikking tussen Netflix en Nona Gaprindashvili is getroffen voor een onbekende regeling. De advocaat van Nona Gaprindashvili zegt blij te zijn dat de zaak eindelijk is opgelost. Het is niet de enige zaak in de reeks aanklachten tegen Netflix. Zo spande actrice Mo'Nique een zaak aan vanwege geslachts- en rassendiscriminatie betreffende financiële compensatie. Maar ook klaagden aandeelhouders Netflix aan vanwege het achterhouden van grote verliezen van abonnees in 2022.

Desalniettemin kijken naar The Queen's Gambit? Alle afleveringen vind je op Netflix.Aanbevolen artikelen