search
Legendarische stripschrijver walgt van serie-adaptatie door HBO
Series / Nieuws

Legendarische stripschrijver walgt van serie-adaptatie door HBO

De schrijver wil voor geen goud de serie kijken of iets te maken hebben met de makers.

De graphic novel Watchmen leek onmogelijk te adapteren te zijn, maar desalniettemin waagde Zack Snyder zich aan een film in 2009. Ook HBO kon het niet laten om een televisieserie te schieten over het cultstripboek, maar dat neemt schrijver Alan Moore ze nogal kwalijk.

Tegen alle verwachtingen in werd de serie van HBO goed ontvangen en waren ook de filmcritici vol lof. Dit is niet te zeggen over Alan Moore, die samen met Dave Gibbons en John Higgins verantwoordelijk was voor het ontstaan van de graphic novel in 1986-1987.

Tijdens een gesprek met GQ onthulde Moore dat hij de serie in de ban heeft gedaan. Hij zou zelfs tegen de showrunner hebben gezegd om nooit meer contact met hem op te nemen. Moore zei dat hij een brief ontving toen de serie in ontwikkeling was, die opende met: "Beste meneer Moore, ik ben één van de klootz*kken die 'Watchmen' momenteel aan het vernietigen is."

Het oordeel van de kenner
Moore reageerde hierop: "Dat was niet de beste opening. "Het ging over een hoop, wat op mij overkwam als, neurotisch geratel… Ik schreef een snel en nogal vijandig antwoord terug waarin ik hem vertelde dat ik dacht dat Warner Brothers zich ervan bewust was dat zij of hun medewerkers, om welke reden dan ook, contact meer met mij mochten opnemen."

Hij vervolgde:"Toen ik de prijzen zag die de televisieshow blijkbaar gewonnen had, dacht ik: 'Oh, god, misschien is dit wat een groot deel van het publiek denkt dat 'Watchmen' was?' Ze denken dat het een duistere, dystopische superheldenfranchise was die iets te maken had met 'white supremacism'. Hebben ze 'Watchmen' dan helemaal niet begrepen?"

Zoals te verwachten valt, is Alan Moore niet van plan om ergens de komende tijd de HBO-serie op te gaan zetten. Hij zei erover:"Ik zou de laatste persoon zijn die verfilmingen van mijn werk zou willen zien… Het zou een marteling zijn, en zonder een goede reden."



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen