Marvel voor beginners; hoe zit dat hele Marvel Universe nu eigenlijk in elkaar?

'Marvel' voor beginners

Een uitleg over de best ingewikkelde en voortdurend uitdijende Marvel-wereld.

Bas de Kramer, 10 december 2022 13:58

Tegenwoordig is er zoveel Marvel in films en series dat het weleens lastig is weer even terug te komen tot de kern. Hoe ziet het Marvel-Universe er ook al weer precies uit? Hier een uitleg voor de 'noobs' en een handig naslagwerkje voor de pro's.
Het Marvel Universum is een fictief universum gecreëerd door Marvel Comics, een populair Amerikaans stripboekbedrijf. Dit universum herbergt een breed scala aan personages, waaronder superhelden, schurken en gewone mensen (met soms buitengewone vaardigheden.)

Earth-616
Het Marvel-universum is verbonden door een aantal verschillende dimensies en alternatieve realiteiten, waardoor een breed scala aan verhalen en avonturen mogelijk is. De meest bekende dimensie is Earth-616, de belangrijkste setting voor veel van de strips en verhalen die door Marvel zijn gepubliceerd. Deze dimensie is de thuisbasis van een aantal iconische superhelden, waaronder Spider-Man, de X-Men en de Avengers.

Marvel-multiversum
Een van de belangrijkste elementen van het Marvel-universum is het concept van het 'Marvel-multiversum', een verzameling van verschillende dimensies en alternatieve realiteiten. Dit zorgt voor een breed scala aan verhalen en scenario's, aangezien personages uit verschillende dimensies elkaar kunnen kruisen en met elkaar kunnen communiceren. Dit maakt ook de introductie van alternatieve versies van bekende personages mogelijk, zoals een slechte versie van Spider-Man of een krachtigere versie van de X-Men.

Marvel Cinematic Universe
Een ander belangrijk aspect van het Marvel-universum is het concept van het 'Marvel Cinematic Universe', een reeks onderling verbonden films en televisieshows die de avonturen van verschillende Marvel-personages volgen. Dit omvat populaire films zoals The Avengers, Iron Man en Captain America, maar ook populaire tv-shows zoals Daredevil en Jessica Jones. Hierdoor kunnen fans het Marvel Universum op een nieuwe manier ervaren en hun favoriete personages tot leven zien komen op de grote en kleine schermen.

Hopelijk heb je op deze basis weer even wat meer inzicht in het Marvel-begrippenkader.

Kijk bijvoorbeeld naar de serie She-Hulk op Disney+

Bron: Marvel

Lees meer over: she hulk, marvel, earth 616, marvel cinematic universe

Populair nieuws