'His Dark Materials' vermijdt grote fout uit 'The Golden Compass'-film

Seizoen drie maakt grote fout uit de 'Golden Compass' film goed.

Daan Kusen, 09-12-2022 11:50

Let op: dit bericht bevat mogelijk spoilers

Waar His Dark Materials ijzersterk zijn derde seizoen in gaat, kan dit helaas niet gezegd worden van de film die er ooit over de boeken is gemaakt. The Golden Compass begon en eindigde bij het eerste boek. De film ging namelijk ten onder door een grote fout.
Religieuze thema's
De serie, gebaseerd op trilogie van Philip Pullman, is deels zo succesvol omdat ze niet terugdeinzen voor religieuze thema's. In de film, gebaseerd op het eerste boek, The Golden Compass is het religieuze vraagstuk heel erg vermeden. Waarschijnlijk uit angst voor tegenvallende cijfers.

De Autoriteit vernietigen
De serie, daarentegen, omarmt alle religieuze subtext uit de boeken. De makers van His Dark Materials vertrouwen erop dat de kijkers zelf conclusies kunnen trekken.

Zo is er in seizoen 3, aflevering 1 een scene over hoe de Autoriteit het Hemelse Koninkrijk domineert en andere engelen onderdrukt. Seizoen 3, The Amber Spyglass, lijkt dan ook deels te gaan over Lord Asriel (James McAvoy) en zijn gevecht tegen de Autoriteit.Geen wedstrijd
Als His Dark Materials al te vergelijken was met zijn bioscoopvoorganger, dan is dat met dit nieuwe seizoen wel van de baan. Er is nu geen twijfel meer mogelijk dat de serie het verhaal meer eer aandoet dan de film kon doen.

His Dark Materials is nu te zien op HBO Max en vanaf 18 december op de BBC iPlayer.


Bron: Screenrant

Lees meer over: his dark materials, the golden compass, bbc, dafne keen, amir wilson, james mcavoy, lin manuel miranda, philip pullman

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie