search
Waarom 'The Stranger' van Netflix zo enorm controversieel is
Films / Nieuws

Waarom 'The Stranger' van Netflix zo enorm controversieel is

De film 'The Stranger' verscheen eerder dit jaar en kreeg enorm veel kritiek, waaronder van de familie van het ware slachtoffer...

De Australische waargebeurde misdaad film The Stranger op Netflix heeft eerder dit jaar tot veel controverse geleid. De film is gebaseerd op het onderzoek na de moord op Daniel Morcombe, een 13-jarige jongen uit Queensland. Zoals vaak het geval is met films die op waargebeurde verhalen zijn gebaseerd, komt er veel kritiek op hoe het verhaal is neergezet.

De meeste kritiek op The Stranger kwam van mensen met directe banden met de zaak, namelijk de ouders van Daniel Morcombe. De film, geregisseerd door Thomas Wright, is een adaptatie van een boek van Kate Kyriacoudat. Op zijn beurt vertelde het boek het verhaal van de tragische moord op Daniel Morcombe en de undercoveractie om de dader te vangen.

Moreel corrupt
In een interview noemden de ouders van Daniel de film "moreel corrupt en wreed". Zij sloegen het filmaanbod af, omdat dit het nalatenschap van hun zoon zou aantasten en zou profiteren van de dood van hun kind. Ondanks hun bezwaar werd de film afgelopen oktober toch uitgebracht, waar de familie uiteraard niet blij mee was.

Om de controverse te vermijden, werd de naam van Daniel Morcombe in The Stranger veranderd naar James Liston. Bovendien toont de film nooit het gezicht van het slachtoffer, noch de daadwerkelijke ontvoering en moord die plaatsvonden. De familie van Daniel Morcombe wordt ook helemaal buiten de film gelaten en wordt niet eens terloops genoemd.

Focus op de moordenaar
Regisseur Thomas Wright zei later dat hij ervoor heeft gekozen om in The Stranger op de moordenaar te concentreren in plaats van op het slachtoffer, zodat de film een "duidelijk moreel perspectief" kon hebben. Ook brachten de filmmakers een statement uit waarin ze zeiden de keuze van de familie van Daniel te respecteren.

The Stranger staat momenteel in Nederland nog niet op Netflix, maar hopelijk zal de film binnenkort ook hier te zien zijn.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen