search
Historische Beatles-studio uit de doeken in 'If These Walls Could Sing' op Disney+
Series / Nieuws

Historische Beatles-studio uit de doeken in 'If These Walls Could Sing' op Disney+

Documentairemaakster Linda McCartney: "Ik wil dit vertellen, en dit, en dit..."

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Abbey Road Studios in Londen heeft een waanzinnige geschiedenis. Maar hij is misschien nog wel het bekendst door de Liverpoolse popgroep The Beatles, die hun elfde album naar de studio vernoemden. Of, liever gezegd, die er met hun elfde album ervoor zorgden dat EMI Studios werd omgedoopt tot Abbey Road Studios!

Op de vloer


If These Walls Could Sing is de eerste documentaire, gemaakt door Mary McCartney. Een naam die velen bekend voorkomt en wiens leven in en in verstrikt is met de Beatles, maar ook met Abbey Road.

"Ik ken de studio van af de vloer," zegt McCartney in een interview met Den of Geek. Hierbij doelt ze op de foto die aan het begin van de documentaire te zien is: een klein meisje van nog geen jaar op de vloer van Studio 2.

Verder dan de Beatles


De Beatles waren niet de eerste artiesten die hun werk opnamen in Abbey Road Studio, en zeker niet de laatsten. McCartney's documentaire duikt in de negentig jaar van geschiedenis die Abbey Road/EMI Studios kent. Veel wist McCartney nog niet.

"Bijvoorbeeld dat Pink Floyd er hun album 'Dark Side of the Moon' hebben opgenomen. Dat Elton John en Jimmy Page er opnamesessies hadden. Ik was zo onwetend over wat zich er hier allemaal had afgespeeld. Ik wilde ook zoveel vertellen, ik wilde dit er in, en dit, en dit en dit..." vertelt de documentairemaakster.

"Ik heb het eerste gedeelte van het proces, samen met mijn verhaal producent, gewoon de geschiedenis van het gebouw zitten leren."

Het meest verrassend


"Ik vond het interview met Elton John het meest verrassend. Hoe emotioneel hij was, en hoe graag hij zijn verhaal wilde vertellen. Hoe graag hij het wilde vastleggen," zegt McCartney.

If These Walls Could Sing is vanaf nu te zien op Disney+

Aanbevolen artikelen