search
Niet iedereen totaal in de gloria: 'Wednesday' wordt beschuldigd van racisme
Series / Nieuws

Niet iedereen totaal in de gloria: 'Wednesday' wordt beschuldigd van racisme

De serie 'Wednesday' scoort fantastische kijkcijfers maar wordt toch niet door iedereen positief ontvangen.

De serie Wednesday met een glansrol van Jenna Ortega wordt uitstekend ontvangen. De kijkcijfers rijzen de pan uit en er wordt flink nagedacht over een vervolg op de serie. Toch is de serie niet door iedereen goed ontvangen.

De regisseur van Wednesday, Tim Burton, krijgt op social media kritiek vanwege de vermeende racistische ondertoon van de serie. Het gaat hierbij om de twee donkere personages Bianca Barclay en Lucas Wilson (gespeeld door respectievelijk Joy Saunders en Iman Marson).

Pestkoppen


Het populaire meisje Bianca en de steenrijke zoon van de burgemeester van Pilgrim World Lucas terroriseren en pesten Wednesday in de serie. Ook de burgemeester van Pilgrim World - een pretpark dat de gewelddadige koloniale geschiedenis van kolonisten en indianen verdoezelt - is donker.

Eerdere beschuldiging


Het is niet de eerste keer dat Burton wordt beschuldigd van racisme. De regisseur die bekend staat om zijn duistere stijl en humor en verwijzingen naar tekenfilms kreeg in 2016 kritiek voor zijn Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. In de film was slechts één donkere acteur te zien: Samuel L. Jackson. Burton hielp de situatie destijds niet door op de kritiek te reageren met: "Ik zie de representatie van mensen van verschillende kleur op het grote scherm als politieke correctheid"

Of de regisseur nu daadwerkelijk racistische motieven heeft om de niet blanke mensen slecht neer te zetten, kun je je wel afvragen. In Wednesday wordt de positieve hoofdrol namelijk vertolkt door een niet-blanke acteur. Jenna Ortega, die Wednesday speelt, is van Mexicaanse en Puerto Ricaanse afkomst.


Kijk de serie op Netflix.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen