Recap: 'Game of Thrones': Hardhome

Recap: Game of Thrones: Hardhome

Een knaller van een aflevering, vol wensvervulling.

Jim Pedd, 1 juni 2015 10:43

HBO-serie Game of Thrones eindigde vorige aflevering met twee grote cliffhangers, waarvan er één meteen wordt opgelost in deze achtste aflevering, Hardhome. Verder vindt er een opmerkelijk grote veldslag plaats en zien we vooral teasers voor wat komen gaat.
Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

MEREEN

De hoofdstad van Slavers Bay is waar de actie begint in Hardhome. De vorige aflevering eindigde nog met een flinke cliffhanger, toen Tyrion Lannister en Daenerys voor het eerst tegenover elkaar stonden. Het was een vervulling van wat er al weken aan zat te komen, maar het was nog altijd niet zeker hoe de boel zou eindigden. Gelukkig begint Hardhome hiermee en lijkt onze kleine vriend voorlopig veilig.

Samen met Jorah staat hij aan het begin van Hardhome in de troonzaal van Dany. Zij vraagt zich af waarom ze hen zou vertrouwen, vooral aangezien Tyrion met Jorah meegekomen is. Maar daar heeft onze mondige vriend een goed antwoord op. Hij heeft als voormalig Hand van de Koning veel ervaring met het heersen over de Zeven Koninkrijken en het te vriend houden van de rijke families van Westeros. Iets waar Dany waarschijnlijk moeite mee zal hebben. Desondanks wil Tyrion niet perse meteen haar adviseur worden, daar wil hij nog over nadenken.

Ze accepteert zijn uitleg in eerste instantie, maar vraagt om een advies: wat zou ze moeten doen met Jorah? Tyrion is daar heel duidelijk over: Jorah lijkt toegewijd en te vertrouwen, maar zou niet aan haar zijde moeten staan. Verbanning dus, iets waar Dany meteen mee akkoord gaat. In een later dialoog tussen de twee, waarbij Tyrion als vanouds wijn naar binnen giet, verdedigt hij zijn keus om naar Dany te reizen. Dat komt allemaal door Varys, die Tyrion de wil om te leven terug gaf door hem ervan te overtuigen dat Dany geschikt zou zijn Westeros te overheersen. En dus lijken de twee een goede start te hebben gemaakt.

Verder gaat Jorah vrijwillig terug naar zijn vorige eigenaar, om een kans te krijgen te vechten in de putten. Dat zou voor hem, ondanks zijn ziekte, een kans zijn om terug te komen naar Dany. Of dat slaagt? Het lijkt ons niet.

KINGS LANDING

De hoofdstad van Westeros is niet waar de grote focust ligt ditmaal. Nee, hier krijgen we enkel een beeld van hoe slecht de situatie voor Cersei lijkt. Ze krijgt geen water, in plaats daarvan wordt het voor haar gezicht gehouden en moet ze bekennen. Anders krijgt ze een proces, vertelt haar trouwe hulp Qyburn. Bij het proces wordt ze van koningsmoord, incest, verraad en ontucht beschuldigd. Veel kans zou ze niet hebben, volgens Qyburn, die tevens vertelt dat haar oom Kevan nu Hand van de Koning is. Die koning heeft ondertussen besloten niks te eten en is een zielig jongetje. Het lijkt duidelijk waar de boel heen gaat, Cersei zal wel moeten bekennen.

BRAAVOS

Arya heeft eindelijk een eerste opdracht. Samen met Jaqen bespreekt ze wie ze is. Een meisje met de naam Lanna, die met een oesterkar door de haven van Braavos loopt, in een poging iets verkocht te krijgen. Daarbij komt ze een soort malafide verzekeraar tegen. Die spreekt met scheepskapiteins af dat ze hem moeten betalen als ze hun reis overleven, maar sterven ze, dan betaalt hij hun familie geld. Maar dat geld betaalt hij niet en dat maakt hem een doelwit voor de Faceless Men. Jaqen geeft Arya gif, wat ze waarschijnlijk zeer snel zal gaan gebruiken.

WINTERFELL

In Winterfell is Sansa woedend op Theon. Die heeft haar verraden en ze wil weten waarom. Hij geeft te kennen dat hij haar juist wilde helpen. Ramsay Bolton zou alles zien en om die reden kan Sansa niet ontsnappen volgens Theon, die erop blijft staan dat hij Riek genoemd wordt. Hij praat wel zijn mond voorbij en vertelt dat Rickon en Bran nog leven, iets waar Sansa niet bewust van was.

Verder maken de Boltons plannen voor de verdediging van Winterfell. Ze hebben genoeg voedsel om nog een half jaar te overleven en zouden de strijd tegen Stannis, die 6.000 manschappen heeft en 3.000 in een belegering nutteloze paarden, eenvoudig te winnen zijn. Het is Ramsay die andere plannen heeft en twintig mannen meekrijgt om Stannis aan te vallen, en chaos te veroorzaken in diens legerkamp.

THE NORTH

De grootste hap van Hardhome speelt zich hier af, en dan vooral rond Jon Snow en zijn poging de Wildlingen mee te krijgen naar het Zuiden van de IJsmuur. Dat gaat niet eenvoudig en er zit nog eens een prachtige, onverwachte veldslag bij ook. Allereerst zien we hoe Jon, een paar mannen van de Nachtwacht en de Wildling Tormund Giantsbane de ouderen van de Wildlingen proberen te verzamelen. Eerst weigert men, maar als Tormund laat zien wat hij waard is, besluit men toch maar te gaan praten.

En dat zorgt voor een lang gesprek waarbij Jon duidelijk maakt dat het verleden niet vergeten hoeft te worden, maar dat iedereen een gezamenlijke vijand heeft in de White Walkers. Die kunnen ze niet alleen verslaan, alleen samen maken ze kans. Dat overtuigt praktisch geen van de Wildlingen, waarvan er slechts een paar besluiten mee te gaan als Tormund duidelijk maakt voor Jon in te staan.

Als ze dan de mensen inladen, volgens Jon zo’n 5.000 Wildlingen, beginnen de honden te blaffen en zien we in de verte ineens een leger van ondoden aankomen. De poorten gaan dicht en de Wildlingen die daar nog achter staan, worden gedood door het leger. Een flinke veldslag die ook nog eens behoorlijk wat tijd in beslag neemt, volgt. Daarbij komt Jon erachter dat niet alleen Drakenglas werkt tegen de White Walkers, maar ook Valyrian Steel, waarvan zijn eigen zwaard gemaakt is. Dat geeft weer een interessante draai aan de mythologie van de serie, want niet alleen Drakenglas, maar ook het Valyrian Steel is schaars.

De boel eindigt in een nog grotere chaos, waarbij de Wildlingen massaal het water in vluchten in een poging hun boten te bereiken. Iedereen die op het land achterblijft wordt gedood en aan het einde van de aflevering door de leider van de Walkers – vermoedelijk de Nights King – weer tot leven gewekt. En dan volgt een shot van het leger van ondoden, een gigantisch leger.

CONCLUSIE

Normaalgesproken verwacht je vooral van aflevering 9 van Game of Thrones veel vuurwerk, maar eigenlijk heel verrassend, kwam dat vuurwerk wat eerder. Met de veldslag tussen de Wildlingen en de White Walkers, is het verhaal weer een stuk vooruit gestuwd en hebben we een flinke portie actie te zien gekregen. Ook is het iets waar al tijden naar opgebouwd werd, dus de vervulling van die verwachting is mooi. Zo voelt het tenminste niet alsof de White Walkers geen rol van betekenis speelden dit seizoen.

En mooi is ook het moment dat Tyrion inderdaad besluit om Dany te gaan helpen, wat een fijn gesprek oplevert en hoge verwachtingen voor de toekomst. Je merkt dat de schaakstukken klaar zijn voor nog een laatste grote knaller en dat de stukken dan klaar staan voor de voorlopig laatste twee seizoenen van de serie. Met Hardhome lijkt het erop dat de laatste drie afleveringen de boel flink gaan redden.Lees meer over: game of thrones, seizoen 5, recap, aflevering 8, hbo, hardhome, recensie, review

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws