Recap: 'Game of Thrones': Unbowed, Unbent, Unbroken

Recap Game of Thrones Unbowed, Unbent, Unbroken

Weer een duister huwelijk in Westeros.

Jim Pedd, 18-05-2015 10:09

Vorige week beleefde het vijfde seizoen van HBO-serie Game of Thrones voorlopig zijn hoogtepunt met aflevering Kill the Boy. Dat was volgens ons vooral zo door de grote focus op een drietal locaties, iets waar met aflevering zes, Unbowed, Unbent, Unbroken, weer vanaf geweken wordt. Deze week krijgen we een blik op de opleiding van Arya Stark, de verdere avonturen van Jorah Mormont en Tyrion Lannister, zien we Sansa Stark trouwen, volgen we Littlefinger en Cersei Lannister in Kings Landing, de Tyrells in Dorne en zien we Jaime Lannister en Bronn hun missie afronden.
Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

BRAAVOS

Arya Stark staat allereerst centraal deze aflevering. Ze volgt nu al een tijdje een opleiding bij de Faceless Men, maar niet tot haar tevredenheid. Wat Arya vooral moet doen, is het wassen van de lichamen van overledenen, waarna die weggebracht worden naar de kerkers van het House of Black and White. Wat ermee gebeurt, weet ze nog niet, tot haar grote irritatie. Arya wil het maar wat graag weten, maar moet volgens Jaqen H'ghar en haar collega-in-opleiding eerst slagen voor het Spel van Gezichten. Dat dient ter aantoning van het feit dat ze niemand is.

Tot nu toe slaagde ze daar niet in, maar als er een vader en zijn dochter binnen komen, laat Arya zien wat ze waard is. De mensen die ziek zijn en naar het gebouw van de Faceless Men komen, drinken uit de fontein die daar in de ontvangsthal staat en komen vervolgens te overlijden. Om een jong meisje gerust te stellen, vertelt Arya zelf ooit uit de fontein gedronken te hebben en daarom genezen te zijn. Het meisje gelooft haar en drinkt. Het volgende beeld is van het meisje, dat nu overleden is. Doordat ze liet zien niemand te zijn, mag Arya zien wat er met de lichamen gebeurt. Samen met Jaqen loopt ze naar de kelders, waar hoge pilaren blijken te staan. De gezichten van de overledenen zijn allemaal in die pilaren te zien. Klaarblijkelijk gebruiken de Faceless Men die gezichten voor hun activiteiten.

VALYRIA

Jorah Mormont en Tyrion groeien steeds meer naar elkaar toe. Tyrion blijft zich afvragen waarom Jorah gevlucht is en hem nodig heeft, alvorens hij naar Daenerys kan gaan. Zelf onthult hij zijn vader gedood te hebben. Maar hun reisje naar Mereen wordt al snel gedwarsboomd door slavendrijvers. Die omsingelen het duo en zijn meteen van plan Tyrions hoofd af te snijden en zijn penis als geneesmiddel te verkopen. Tegelijk zou Jorah verkocht moeten worden als galeislaaf of als gladiator.

Tyrion weet zijn executie voorlopig uit te stellen (want hoe kan je bewijzen dat een afgehakte penis daadwerkelijk van een dwerg is?) en er zelfs voor te zorgen dat de slavendrijvers de twee naar Mereen brengen. Daar zijn de vechtputten weer geopend en mag Jorah zich gaan bewijzen als capabel vechter. Opmerkelijk is het wel, want slaven mogen niet meer vechten. Hoe Jorah zich dan precies gaat gedragen daar is de vraag. Daar komt nog eens bij, dat we ons afvragen, waarom de slavendrijvers zo gemakkelijk akkoord gingen. Jorah liet wel weten een Dothraki gedood te hebben, maar kon zijn vechtkunsten niet bepaald bewijzen.

KINGS LANDING

Ook hier is weer een boel aan de hand. Littlefinger is aangekomen in de hoofdstad en wordt meteen bedreigd door de Sparrows. Vooral Lancel Lannister heeft het op Littlefinger voorzien, maar die mag weg gaan omdat hij naar Cersei moet. Daar blijkt Littlefinger nog meer plannen te hebben. Hij wil de gouverneur van het Noorden worden, iets waar Cersei na enige twijfel mee akkoord gaat. In ruil daarvoor moet Littlefinger wel een aantal dingen doen. Allereerst moet hij ervoor zorgen dat Roose Bolton verslagen wordt. Op de tweede plaats moet hij Sansa's hoofd op een presenteerblaadje aan Cersei afleveren. Of dit daadwerkelijk het plan van Littlefinger gaat zijn, is nog de vraag, maar het lijkt er in elk geval op dat hij het Noorden wil veroveren en legitimiteit wil krijgen via Sansa. De Noorderlingen volgen immers een Stark.

Een andere verhaallijn in Kings Landing draait om het proces van de Sparrows tegen Loras Tyrell. Speciaal om haar kleinzoon vrij te krijgen, is de niet op haar mondje gevallen grootmoeder van Loras en koningin Margaery naar de stad teruggereisd. Daar vindt het proces van Loras plaats, die ontkent homoseksueel te zijn. Ook Margaery wordt naar voren geroepen, om zijn verklaringen te ondersteunen. Daarmee lijkt de boel opgelost te zijn, tot er een nieuwe getuige naar voren geroepen wordt. De man waarmee Loras regelmatig het bed gedeeld heeft (die ook voor Littlefinger in het bordeel werkt) wordt naar voren geroepen en kent zoveel details over het lichaam van Loras, dat niet alleen de jonge erfgenaam van het huis Tyrell, maar ook koningin Margaery opgepakt worden. En Cersei maar lachen"

DORNE

Jaime en Bronn komen op het moment dat de Zandslangen en aanslag op Myrcella Lannister plannen aan in de Watertuinen van Dorne. Jaime om zijn dochter Myrcella te halen, maar die blijkt verliefd te zijn op Trystane Martell. Het gevolg: een gevecht tussen de Zandslagen enerzijds en Bronn en Jaime anderzijds. Dat de paleiswacht de boel opbreekt, zorgt dat we geen afscheid hoeven te nemen van ons aller favoriete huurling, die zijn gelijke lijkt te hebben gevonden in één van de Zandslagen.

WINTERFELL

En dan is er nog een korte scène in Winterfell, die niet minder gruwelijk is. Sansa wordt gehuwd aan Ramsay. Het huwelijk, waarbij Sansa naar voren gebracht wordt door Theon, wordt door Roose Bolton voltrokken. En dan moet Sansa samen met Ramsay naar de slaapkamer, waar Theon mag toekijken hoe zijn voormalig adoptie zus verkracht wordt door Ramsay. Ook de onschuldige Sophie Turner, die de rol van Sansa overtuigend neerzet, moet er dus aan geloven in het Spel der Tronen.

CONCLUSIE

Medelijden met Sansa zal iedereen wel hebben, maar het echte gewicht lag deze aflevering in Kings Landing. Daar zagen we hoe de Sparrows steeds meer macht naar zich toe trekken en een dictatoriaal regime van het geloof opbouwen. Andere grote delen van deze aflevering speelden zich af in Valyria en Braavos. Ondanks een gebrek aan focus, gebeurde er toch veel in Unbowed, Unbent, Unbroken en voelt het alsof het momentum van de vorige aflevering vastgehouden wordt.


Lees meer over: game of thrones, seizoen 5, recap, aflevering 6, hbo, unbent unbowed unbroken, recensie, review

Populair nieuws