Recap: 'Game of Thrones': Mother's Mercy

Recap: Game of Thrones: Mother's Mercy

Een heleboel cliffhangers en was het seizoen echt de moeite waard?

Jim Pedd, 15 juni 2015 om 11:20

Het is zover. Na tien weken zijn we aangekomen bij de seizoensfinale van het vijfde seizoen van HBO’s Game of Thrones. En wat een finale was dat! Er is veel gebeurt en daarom deze week een extra lange recap, waarin we ook nog terugblikken op de rest van het seizoen.
Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons

WINTERFELL

De beslissing om Shireen levend te verbranden valt niet goed bij de mannen van Stannis. Niet alleen zijn alle huurlingen vertrokken met de paarden, ook de rest ziet het eigenlijk niet meer zitten. Dat blijkt wel uit het feit dat zijn vrouw zich verhangen heeft. Melissandre ruikt mede daardoor onraad en besluit de boel te verlaten en vertrekt te paard. Stannis besluit dan om, ondanks dat de kansen tegen hem gekeerd zijn, door te zetten en naar Winterfell te marcheren.

Daar wil hij een belegering organiseren, maar komt daar niet eens aan toe. In plaats daarvan vallen de Boltons hem direct aan. Brienne, die in de buurt van Winterfell is, gaat erop af en mist daardoor de brandende kaars in de gebroken toren. Aan het einde van de veldslag zien we Stannis gewond door de bossen lopen. Hij vindt zijn einde (hoewel, we zien het niet?) in Brienne, die hem doodt voor zijn schuld aan het overlijden van Renly.

Een andere lijn is die van Sansa, die besluit om te proberen te ontsnappen. Riek probeert haar even tegen te houden, maar vindt dan iets van zijn oorspronkelijke ik terug. Samen springen ze in alle consternatie (nadat Myranda, het gemene vriendinnetje van Ramsay van grote hoogte haar dood tegemoet is gevallen) van de muren omlaag. Of ze de sprong overleven zien we niet, maar het is niet zomaar iets om van een kasteelmuur te springen, of daar nou sneeuw onder ligt of niet.

BRAAVOS

In Braavos mishandelt Ser Meryn een drietal meisjes. Een daarvan reageert niet, hoe hard hij ook slaat en daarop stuurt hij de rest weg. Het overgebleven meisje blijkt Arya, die wraak neemt voor de dood van Syrio Forel. In een nogal gruwelijke scène, steekt ze Meryns ogen uit, en steekt ze hem herhaaldelijk in zijn buik. Het is een lange sterfscène, die erg gruwelijk is om te zien.

Eenmaal terug in The House of Black and White, wordt Arya geconfronteerd door Jaqen. Hij vertelt haar dat ze gestolen heeft van de Manyfaced God, want levens nemen die niet van jou zijn, hoort niet. En dus moet er boete gedaan worden en pleegt niemand zelfmoord. Vervolgens zien we dat Arya blind wordt, de gezichten waren als gif voor haar.

DORNE

In Dorne nemen Jaime, zijn nichtje, Prins Trystane en Bronn afscheid van de Zandslangen, Obera Martelle en Prins Doran. Aan boord van het schip zoekt Jaime een manier om zijn nichtje te vertellen dat hij haar vader is. Waarop ze zegt dat ze het al weet. Ze omhelst hem, maar begint uit haar neus te bloeden en gaat dood. Ook Obera, die het meisje een dodelijke kus gaf, bloedt en neemt tegengif. Heeft ze toch haar zin gekregen.

MEREEN & DANY

In Mereen zien we hoe Jorah, Daario en Tyrion plannen maken. Daario neemt het voortouw in de beslissing dat Tyrion samen met Greyworm en Missandei de stad moet besturen. Ondertussen gaan Daario en Jorah op zoek naar Daenerys. Terwijl Tyrion kijkt hoe zij wegrijden, voegt niemand minder dan Varys zich naast hem. Het gesprek tussen de twee is onderhoudend en Varys stelt voor om zijn fluistermeester te worden. Een spionagemeester is nodig uiteraard.

Daenerys ondertussen is met Drogon geland, vermoedelijk in zijn nest. Hij wil niet meer vliegen, is gewond en moe, waarop Dany in haar eentje een heuvel af loopt. Daar hoort ze paarden en wordt ze plots omsingeld door een reeks Dothraki. Massaal rijden ze in cirkels om haar heen. Khalisi is terug, en hoe.

KINGS LANDING

Cersei geeft eindelijk toe aan de High Sparrow. Ze zoekt vergiffenis en biecht op dat ze seks had met Lancel. Waarop de Sparrow aangeeft dat er nog altijd een proces zal volgen, want Cersei heeft niet al haar misdaden opgebiecht. Gelukkig mag ze wel terug naar de Rode Burcht, op voorwaarde dat ze boete doet. Daar gaat de gebroken Cersei mee akkoord, waarop ze naakt door de straten van de stad gevoerd wordt. Bespot, bespuugd en met uitwerpselen bekogeld, komt ze aan bij de burcht, waar het ironisch genoeg Qyburn is die haar een mantel om doet. Hij toont menselijkheid en compassie. En onthult een nieuw lid van de Kingsguard, die er niet bepaald levend meer uit ziet.

NIGHTS WATCH

Sam haalt Jon over hem Maester te laten worden. Die dag nog vertrekt hij en wordt op Jon ingepraat door Davos. Die wil de Wildlingen gebruiken om de oorlog ten gunste van Stannis te beslechten. Maar Jon vindt het geen goed plan, waarop plotseling Melissandre binnen rijdt. Ze zegt niets, maar haar blik zegt genoeg. Iedereen is dood.

Die avond wordt Jon gehaald door Olly. Hij zegt dat Jons oom Benjen nog leeft, waarop Jon mee gaat. Het blijkt niet waar te zijn en is een valstrik. De eerste die Jon in zijn buik steekt is Alliser Thorne. Daarop volgen meer mannen die hem neersteken, eindigend met Olly. Het laatste shot van deze aflevering is van de stervende Jon Snow, die langzaam doodbloedt in de sneeuw. Of hij echt dood is weten we nog niet, maar het zou zomaar kunnen dat Melissandre hem op het laatste moment redt.

CONCLUSIE

Laten we het maar zeggen zoals het is. Dit vijfde seizoen van Game of Thrones eindigt zonder hoop. Er is dood. Er is verderf. Er is verraad. Het enige echte lichtpuntje van de aflevering Mother’s Mercy lijkt te liggen bij Sansa, die samen met Theon probeert te ontsnappen uit Winterfell. Maar of ze die valpartij overleeft? En of Stannis echt dood is (we hebben immers geen lichaam gezien), en hoe zit het met Jon Snow? In de boeken wordt het in het midden gelaten of hij dood is en ook in de serie is er geen uitsluitsel. Toevallig is Melissandre in Castle Black als Jon neergestoken wordt, dus het zou kunnen dat zij hem redt. Of dat zou is, weten we natuurlijk pas als het boek The Winds of Winter of het zesde seizoen uitkomt.

Boetedoening, dat is wellicht het thema van dit complete seizoen. Iedereen doet op zijn manier boete. Stannis bekoopt de laatste slechte keuze (vermoedelijk) met de dood. Jon doet boete voor het opofferen van mannen van de Wacht, voor de Wildlingen. Arya voor haar verraad van de Faceless God en zelfs Daenerys bekoopt haar keuzes met een nieuwe hopeloze situatie.

Afgezien van deze thematiek van het einde, moet gezegd worden dat het seizoen ook een beetje vreemd eindigt. De verhaallijnen worden praktisch niet afgerond, zoals eerdere jaren was en in plaats van een hoopvolle boodschap, eindigt de boel nu met dood en verderf. Zo voelt het verhaal van Arya nog niet rond en had er net zo goed nog een aflevering kunnen volgen. Dat is bij wat meer verhaallijnen het geval en dat is ergens jammer.

Na een ietwat matige start, waarbij veel verhaallijnen een beetje leken te zwabberen. Uiteindelijk werd het gelukkig halverwege beter en kregen we in afleveringen acht én negen pay-off. Deze laatste aflevering zet nog een hoop punten en vraagtekens, waarmee we eigenlijk niet kunnen wachten op het volgende, zesde seizoen van Game of Thrones.

Lees meer over: Game of thrones, promo, seizoen 5, mothers mercy, stephen dillane, kit harington, emilia clarke, lena headey, recap, recensie

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws