Recap: 'Game of Thrones': The Gift

Recap: Game of Thrones: The Gift

Waarin sommige mensen geconfronteerd worden met hun fouten.

Jim Pedd, 25 mei 2015 om 11:07

Het was weer een turbulente week in de fictieve continenten Essos en Westeros, waar HBO-serie Game of Thrones zich afspeelt. In de aflevering The Gift konden we niet alleen zien hoe de Boltons hun terreur voort laten duren in Winterfell, maar zagen we de High Sparrow nog machtiger worden in Kings Landing en kwamen twee belangrijke personages eindelijk bij elkaar.
Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

THE WALL

Bij de Nights Watch zien we hoe Jon Snow samen met Wildling Tormund Giantsbane vertrekt richting het Noorden van de muur. Daar gaan de twee naar de rest van de Wildlingen, om hen naar het zuiden van de muur te halen. De plannen van Jon worden eindelijk uitgevoerd, nu hij de commandant is, maar het begint er langzamerhand op te lijken, dat er een muiterij aankomt. Dat blijkt wel als Maester Aemon overlijdt en Sam bij de begrafenis bedreigd wordt door Alliser Thorne (een van de tegenkandidaten bij de verkiezing).

Niet veel later wordt Gilly bedreigd door twee broeders, die haar willen verkrachten. De tussenkomst van Sam voorkomt dat, maar ook maar net. Als direwolf Ghost er niet was geweest, hadden de broeders waarschijnlijk wel gekregen wat ze wilden en was Sam er niet meer geweest. Als de gewonde Sam weer wakker wordt, blijkt Gilly hem te verzorgen. En dan bedrijven de twee de liefde, waarmee Sam zijn geloftes verbreekt.

WINTERFELL

Aan het einde van de vorige aflevering zagen we al de vrij controversiële scène waarin Sansa op haar huwelijksnacht verkracht werd door echtgenoot Ramsay. Mogelijk wordt de boel nog controversiëler, want Sansa blijkt vastgehouden te worden op haar kamer. Daar verkracht Ramsay haar elke avond en de jonge meid zit onder de blauwe plekken. Radeloos als ze is, vraagt ze de door Ramsay gemartelde Theon om hulp. Hij moet de kaars aansteken in de gebroken toren, opdat ze geholpen kan worden.

Maar Theon is geen Greyjoy meer, maar niets meer dan een willoze en angstige slaaf van Ramsay. Hij brengt de kaars dus niet naar de gebroken toren, maar naar Ramsay, die Sansa daarop naar buiten laat halen. Hij blijkt de oude vrouw die de boodschap van Brienne over gebracht had, gepakt te hebben. Ze is levend gevild en delen van haar lichaam worden in de gruwelijke scène getoond.

Als het aan Stannis ligt, komt er snel een einde aan het lijden van de bewoners van het Noorden. Hij zit nu echter ingesneeuwd door een sterke storm. Dat leidt ertoe dat een deel van zijn huurlingen vertrokken is en dat het voedsel schaars wordt. Ondanks waarschuwingen van Davos, wil Stannis doordrukken en Winterfell snel aanvallen. Melissandre heeft wel een manier om geluk te forceren: Stannis zou zijn dochter moeten offeren...

MEREEN

Vlakbij Mereen worden Jorah en Tyrion verkocht aan een slavendrijver. Die gebruikt het duo voor de vechtkuilen, die weer geopend zijn door Daenerys. Samen met haar toekomstige echtgenoot Hizdahr zo Loraq woont Dany de voorrondes in een kleinere vechtkuil bij. Als ze door de gruwelijke sterfgevallen weg wil gaan, onthult Jorah zich. Dany wil hem weg laten halen, maar Jorah geeft aan een cadeau voor haar te hebben: Tyrion Lannister. Die stelt zich aan de koningin voor en vanaf dit moment kunnen we twee kanten op. Enerzijds zou Dany onze favoriete Lannister mogelijk kunnen vermoorden, maar anderzijds zouden de twee sterke bondgenoten kunnen worden.

KINGS LANDING

Olenna Tyrell bezoekt de High Sparrow, in een poging haar kleinkinderen vrij te laten. Het gesprek leidt echter nergens toe, de twee zijn aan elkaar gewaagd. Vooral Olenna raakt geïrriteerd en krijgt later op straat een brief van Littlefinger. De twee spreken elkaar in het bordeel waar hij eigenaar van was en praten over nieuwe plannen om de Tyrells veilig te stellen. Daarmee heeft Littlefinger met werkelijk iedereen plannen gemaakt, lijkt het wel, maar uiteindelijk is hij natuurlijk zelf de enige die weet wat hij écht wil.

De volgende bezoeker van de High Sparrow is Cersei, die zogenaamd probeert Margaery en Loras vrij te krijgen. In het gesprek met de Sparrow leren we dat de processen niet door hoeven te gaan en dat de twee ook gewoon hun zonden kunnen toegeven. Afhankelijk van de misdrijven, krijgen ze dan vergiffenis. Ook Cersei lijkt vergiffenis nodig te hebben, want Lancel heeft haar misstappen toegegeven. Het gevolg? Cersei wordt opgepakt en in een cel gedumpt.

DORNE

In Dorne wordt Jaime vastgehouden in een mooie ruimte, waar hij met nichtje Myrcella mag praten. Zij blijkt graag in Dorne te willen blijven en verliefd te zijn op prins Trystane. Ze wil dus echt niet meer terug naar Kings Landing, waarmee Jaime’s missie grotendeels mislukt lijkt te zijn. En Bronn heeft ook een probleem, want hij zit met de Zandslangen in een cellencomplex. De huurmoordenaar blijkt vergiftigd en krijgt pas het tegengif als hij aan een halfnaakte Zandslang toegeeft dat zij de mooiste vrouw van de wereld is.

CONCLUSIE

Het begint eindelijk te voelen alsof de boel ergens heen gaat dit seizoen. De Wildlingen zouden eind dit seizoen wel eens allemaal ten zuiden van de muur kunnen zijn en wie weet verovert Stannis wel Winterfell. Verder krijgt Dany mogelijk de sterke bondgenoot in Tyrion en lijkt de tijd van Cersei voorbij. Wat denken jullie van dit vijfde seizoen?Lees meer over: game of thrones, seizoen 5, recap, aflevering 7, hbo, the gift, recensie, review

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws