search
Recap: 'Game of Thrones': Kill the Boy
Recensie

Recap: 'Game of Thrones': Kill the Boy

Heel veel focus en veel vooruitgang in deze schitterende aflevering.

Na een ietwat ongefocuste aflevering vorige week, is er in deze vijfde aflevering van Game of Thrones, Kill te Boy, sprake van veel meer focus. Daar komt nog eens bij dat de boel flink vooruit gestuwd wordt en dat maakt dit één van de beste afleveringen van het seizoen tot nu toe. In deze recap: Daenerys, Jon, Brienne, Sansa en Tyrion.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

MEREEN

De Sons of the Harpy pleegden aan het einde van de vorige aflevering weer een aanslag op de wat Unsullied. Die konden zich in de smalle steegjes van Mereen niet goed verdedigen met hun lange speren en daarom sneuvelden er weer een boel soldaten van Dany. Ook Grey Worm, de commandant van de Unsullied, legde bijna het loodje, ware het niet dat Ser Barristan Selmy toevallig in de buurt was. Hij redde het leven van Grey Worm, maar ten koste van dat van hemzelf.

Grey Worm ontwaakt tegen het einde van de aflevering, onder zorg van Missandei, de knappe dame waar hij al sinds hun eerste ontmoeting gevoelens voor heeft. Aan haar geeft hij toe dat hij bang was op het moment dat hij neergestoken werd en daar schaamt hij zich voor. De angst was er niet om te sterven, maar om haar nooit meer te kunnen zien. En dan delen de twee een kus. Eindelijk krijgt één van de sympathiekste bondgenoten van Daenerys wat hij verdient!

De andere grote verhaallijn in Mereen volgt uiteraard Daenerys. Zij is kwaad over de zoveelste aanslag van de Sons of the Harpy en de dood van Selmy. Om die reden laat ze de familiehoofden van Mereen verzamelen, om ze vervolgens voor de draken te plaatsen. Rhaegar en Viserion eten één van hen daadwerkelijk op en de rest krijgt een duidelijk dreigement te horen. Of ze helpen Dany, of ze sneuvelen één voor één.

Een gesprek met Missandei doet Dany uiteindelijk van gedachten veranderen. De dame vertelt dat Dany haar hart moet volgen. Ze luistert te goed naar haar adviseurs, maar kan zelf met de beste oplossingen komen. En dus besluit Dany de gevechtsputten weer te openen en te trouwen met een familiehoofd. Hizdahr zo Loraq is degene met wie ze besluit te trouwen. Het is opmerkelijk hoe het in de serie loopt, want in de boeken trouwt Dany enkel met hem nadat hij vrede in Mereen belooft. Als hij negentig dagen vrede heeft verzorgd, trouwen ze daadwerkelijk. In de serie is het juist Dany die de macht in handen houdt en op deze manier zelf voor vrede zorgt. Een betere manier van doen wellicht, want zo is ze veel meer een capabele heerser.

THE WALL

Een ander groot deel van Kill the Boy speelt zich af bij de gigantische muur van ijs van de Nights Watch. Daar maakt Jon Snow een zeer controversiële keuze. Hij besluit (na advies te hebben gekregen van Maester Aemon) de Wildlingen een plek te geven in The Gift. Dat is een stuk land dat de Nights Watch ooit gekregen heeft en daar bevinden zich na de recente veldslag met de Wildlingen een boel lege dorpen. Hij wil de dorpen aan de Wildlingen geven en die keuze is onder de mannen van de Watch natuurlijk erg controversieel.

De redenering van Jon is vrij logisch als je erover nadenkt. Jon is zich bewust van de dreiging van de White Walkers en weet dat, als zij de kans daartoe krijgen, ze massaal Wildlingen af zullen slachten. De doden worden deel van het leger van de Walkers. Elke dode Wildling is dus één extra soldaat om het tegen op te nemen. En dat terwijl de Watch al onderbemand is. Daar komt nog eens bij, dat Jon de Wildlingen in ruil voor een plek aan de zuidkant van de muur om mannen kan vragen. Zo wordt de Watch nog een versterkt ook.

Een dialoog met Tormund Giantsbane, die in eerste instantie niet inziet waarom het een goed plan is (en vooral bang is dat Jon zijn mensen massaal af wil slachten) leidt ertoe dat de twee vertrekken om de Wildlingen op te halen. Samen reizen ze naar het Noorden, met schepen die Jon van Stannis mag lenen. Laatstgenoemde marcheert deze aflevering overigens eindelijk naar Winterfell. Dat doet hij samen met Melissandre, vanuit de overtuiging dat hij dan wel kan winnen. We roepen de mislukte veldslag bij Kings Landing maar even in herinnering, waarbij Stannis besloot Melissandre thuis te laten.

WINTERFELL

Winterfell is een ander belangrijk punt deze aflevering. Vooral Sansa krijgt veel aandacht. Via een oude dame brengt Brienne een boodschap over: Sansa hoeft als ze hulp nodig heeft alleen maar een kaars aan te steken in de gebroken toren. Dat is dezelfde toren waar Bran van af gegooid werd in de eerste aflevering van de serie.

Het is bij die toren dat Sansa benaderd wordt door Myranda, de dame waar Ramsay regelmatig de liefde mee bedrijft. Zij zegt een verrassing voor haar te hebben in de kennel. Wie denkt dat er een Direwolf verkeert zit verkeerd; het blijkt Theon Greyjoy te zijn. Ze herkent hem, maar hij weigert te antwoorden. Dat zou impliceren dat hij nog Theon is en dan zou hij op flinke straf van Ramsay kunnen rekenen.

Die avond bij een diner met Ramsay, zijn vader Roose en diens vrouw, mag Theon hen bedienen. Hij moet zijn excuses aanbieden voor het verraden van Sansa's familie. Verder blijkt de vrouw van Roose Bolton zwanger, wat de positie van Ramsay in gevaar brengt. Hij is dan wel een echte zoon nu, maar dat Roose mogelijk een kind krijgt, is voor Ramsay geen prettig plan. Als zijn pa hem om hulp vraagt bij een plan om Stannis tegen te houden, is Ramsay weer vol vertrouwen.

VALYRIA

Het laatste stuk speelt zich af in Valyria, een oude stad die ooit groot en rijk was. Nu is het vervallen en de paar beelden die we van de stad zien tonen inderdaad vergane glorie. Tyrion en Jorah varen er doorheen, op hun weg naar Mereen. Daarbij zien ze ook nog een Drogon over vliegen, waarmee meteen duidelijk wordt hoe dichtbij ze ondertussen gekomen zijn.

Vredig is hun trek door de stad helaas niet. In Valyria wonen de zogenaamde stenen mensen, die allemaal dezelfde ziekte hebben als de lieve dochter van Stannis. Zij vallen Tyrion en Jorah aan. Die weten te winnen, maar tijdens het gevecht komt Tyrion terecht in het water. Als hij ontwaakt, zijn ze al ver van Valyria vandaan. Dat is een slimme ingreep van de showrunners om de kosten wat te drukken. Het wegsnijden van dit soort momenten scheelt veel geld voor visuele effecten en toch kunnen ze iets van de stad tonen. En het drijft het verhaal voort, want Jorah blijkt aangeraakt te zijn door een van de stenen mensen en nu zelf ook ziek te zijn. Vermoedelijk staat ook Jorah het noodlot te wachten.

CONCLUSIE

Kill the Boy was één van de sterkste afleveringen van het vijfde seizoen tot nu toe. Door de focus op drie verhaallijnen, kunnen die flink vooruit gedreven worden. Het gevolg is dan ook een nette aflevering met veel gebeurtenissen. Het stukje met Jorah en Tyrion is verder een amusante en mooie manier om verder te gaan. Ondertussen zijn we ook al halverwege het seizoen en verwachten we dat de boel nu een stuk sneller vooruit zal gaan.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen