search
Recap: 'Game of Thrones': The Dance of Dragons
Recensie

Recap: 'Game of Thrones': The Dance of Dragons

Het zwaartepunt ligt ditmaal in Mereen en in het Noorden.

Het is zover: aflevering negen van HBO-serie Game of Thrones is aangekomen. Tot nu toe stond de negende aflevering van de seizoenen steeds symbool voor grote verandering. Maar, gezien de gigantische veldslag (nou ja, eigenlijk slachting) tussen de Wildlings en de White Walkers en hun ondode leger, leek het erop dat de makers hun kruit al verschoten hadden. Kan The Dance of Dragons hier aan tippen?

Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

KAMP STANNIS

Het gaat er niet makkelijk aan toe in het kamp van Stannis Baratheon. De aanslag die Ramsay Bolton plande samen met twintig mannen wordt aan het begin van de aflevering uitgevoerd. In een bijzonder mooi gecoördineerde actie, zetten ze vele tenten in de fik, verwoesten ze de voedselvoorraden, belegeringswapens en weten ze het moreel van de mannen van Stannis compleet de grond in te boren. Stannis is dus wanhopig en moet een doorbraak forceren. Daarom stuurt hij Davos allereerst terug naar de Nights Watch, om voedsel en voorraden te bemachtigen.

Tegelijk neemt Stannis een verschrikkelijke beslissing, die er wel een beetje aan zat te komen, maar desalniettemin erg heftig is. Hij besluit om Melissandre's voorstel om Shireen te offeren aan R'hllor te accepteren. Zij heeft koninklijk bloed en met haar offer zou hij hen wel helpen. Het is bijzonder dat Stannis de keus maakt, gezien zijn grote affectie voor zijn dochter. Daar komt nog eens bij dat hij Davos (die er niet bij is) waarschijnlijk tegen zich in het harnas jaagt hiermee. Davos en Shireen zijn immers op bijzondere wijze bevriend geraakt. Het arme meisje wordt levend verbrand, terwijl ze om hulp van haar vader en moeder schreeuwt. Die kijken alleen maar toe…

NIGHTS WATCH

Jon en de Wildlingen komen na de desastreuze veldslag tegen de White Walkers aan bij de Muur. Daar kijkt Alliser Thorne toe vanaf de Muur en lijkt hij kort te overwegen de poorten gewoon niet open te doen. Hij doet het toch maar wel, waarna we de Wildlingen het kasteel in zien trekken. De onvrede onder de broeders is groot en zichtbaar. Zowel Thorne als Olly laten merken niet bepaald blij te zijn. Er broeit dus een opstand bij de broeders en het is de vraag hoe Jon daarmee om gaat.

DORNE

De verhaallijn in Dorne lijkt zo ongeveer afgerond te zijn nu. Jaime heeft een diner met Prins Doran, Elia Martell, Myrcella en Trystane en de Zandslangen. Doran heeft een oplossing voor zo ongeveer alle problemen. Myrcella mag mee terug naar Kings Landing, maar Trystane moet mee, want het huwelijk tussen de twee zal doorgaan. In ruil daarvoor mag Trystane ook plaatsnemen in de Kleine Raad, die het koninkrijk effectief bestuurt. Jaime gaat akkoord en mag zelfs Bronn meenemen.

BRAAVOS

In Braavos staat Arya op het punt de aanslag te plegen. Maar dan komen Mace Tyrell en Ser Meryn aan in de haven, precies op het moment dat zij daar loopt. Geen wonder dat Arya hen vervolgens achtervolgt, gezien haar dodenlijst, waar Meryn op staat. Een ingang is er ook alvast, want Meryn blijkt het vooral voorzien te hebben op kinderen in een bordeel.

MEREEN

Mereen is de plek waar de aflevering eindigt. Hier gaan de gevechten in de putten van start. Na een kort eerste gevecht om de boel in te leiden, mag Jorah vechten. Dany laat het gevecht door gaan en even lijkt het erop dat Jorah aan het kortste eind zal trekken. Maar hij weet te winnen, en lijkt dan een aanslag te willen plegen op Dany. Hoewel, hij gooit een speer naar iemand die naast haar staat en dat een van de Sons of the Harpy te zijn. De opstandelingen blijken ineens overal in het stadion te zijn en snijden massaal kelen door.

Zelfs Dany's aanstaande echtgenoot moet eraan geloven en wordt vermoord. Tyrion redt verder ternauwernood het leven van Missandei en blijkt daarmee zelfs efficiënter dan menig Unsullied. Die sneuvelen namelijk bij de vleet en kunnen zelfs in een redelijk open ruimte niet heel veel met hun speren. Omdat de zitplek van Dany niet te verdedigen valt, probeert het gezelschap onder leiding van Jorah en Daario te vluchten via de kuil zelf. Maar daar worden de poorten gesloten en raken ze omsingeld.

Het einde lijkt nabij, maar dan komt Drogon aan, de draak van Dany die altijd in vrijheid verkeerde. Hij verscheurt en verbrandt een boel van de Harpys, die flink wat speren in de buik van de draak gooien. Die lijkt dat wel te merken, maar blijft staan tot Dany op zijn rug stapt. Samen vliegen ze weg en hebben we meteen iets nieuws geleerd: draken zijn niet onoverwinnelijk.

CONCLUSIE

Weer blijken de Unsullied niet de strijders die ze zouden moeten zijn. Oké, de vorige keer vochten ze in een steegje met speren en dan kan je er niet zoveel mee natuurlijk. Maar nu staan ze in een arena, waar ze voldoende ruimte hebben. Ook daar slagen ze eigenlijk niet in de strijd en worden ze redelijk eenvoudig om het leven gebracht.

Het echte zwaartepunt ligt eigenlijk meer in het Noorden ditmaal. We zien hoe de hand van Stannis geforceerd wordt en hoe hij een nare keuze maakt. Daarnaast bereikt de onvrede bij de Nights Watch ogenschijnlijk een kookpunt. De komende laatste aflevering zou wel eens een heleboel verschillende conflicten kunnen tonen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen