search
Het cancelen van '1899' was om deze reden onvermijdelijk
Series / Nieuws

Het cancelen van '1899' was om deze reden onvermijdelijk

Ondanks de vele teleurgestelde fans en oproepen tot hervatten, heeft Netflix de stekker eruitgetrokken.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
1899 is een sci-fi-achtige serie waarbij de passagiers op een schip naar de Verenigde Staten zich voor de nodige bizarre gebeurtenissen geplaatst zien. Vergelijkingen met Black Mirror en Lost geven aan dat er zeker een niche is voor dit type serie.

Luid protest


Ogenschijnlijk is het raar om een succesvolle serie stop te zetten. Toen de makers op hun Instagram meedeelden dat er geen tweede seizoen zou komen, waren de protesten niet van de lucht. "Het nieuwe jaar is nog geen twee dagen oud en dan zo'n bericht", gaf één liefhebber te kennen.

Ook zijn er diverse oproepen gedaan richting andere aanbieders om de serie over te nemen. Wat was de reden om er een punt achter te zetten?

'28 days viewership'


De enorme hoeveelheid series die Netflix maakt biedt natuurlijk erg veel cijfers en dus inzicht wat kijkersvoorkeuren betreft. Eén zo'n factor is de 28 days viewership: hoeveel kijkers gaan binnen een maand door een seizoen heen.

Op grond hiervan wordt dan beslist of een serie op langere termijn rendabel is. Ondanks een succesvol eerste seizoen kunnen er dus toch indicaties zijn dat voortzetten geen goede optie is.

Cijfers als aanvulling


Volgens Netflix-topman Ted Sarandos is het niet uitsluitend een kille rekensom: "Cijfers beoordelen is 70% instinctief en 30% data. Soms bevestigen de cijfers je ergste vermoedens, andere keren je beste vermoedens".

Binnen Netlix' aanpak is 1899 dus niet tegen een ijsberg, maar spijtig genoeg wel tegen een berg cijfers aangelopen.

1899 kun je streamen op Netflix.

Bekijk op instagram



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen