search
Dit is de reden waarom ziekenhuisserie 'New Amsterdam' geen zesde seizoen krijgt
Series / Nieuws

Dit is de reden waarom ziekenhuisserie 'New Amsterdam' geen zesde seizoen krijgt

"De wereld heeft wat minder fictie nodig en wat meer feiten"

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Medische drama's zijn al jaren een vaste prik in televisieland. Of het nou gaat om series als House, M.D., The Good Doctor of Grey's Anatomy, er is altijd ruimte voor de interessante perikelen binnen een ziekenhuis.

New Amsterdam gaat over een oud ziekenhuis in hartje New York. De chef Geneeskunde, dr. Max Goodwin (Ryan Eggold), probeert uit alle macht het beste voor zijn patiënten gedaan te krijgen.

Dit alles in constant gevecht met de Amerikaanse wetten die de gezondheidszorg in Amerika vaak onnodig moeilijk maken.



Waarom gecanceld?


Waarom is New Amsterdam dan gecanceld? Dat heeft te maken met de dalende kijkcijfers. De finale van de show had maar 5.2 miljoen kijkers. In tegenstelling tot de première van de show, waar 14 miljoen mensen naar keken.

In het tussenseizoen van seizoen 4 werd al aangekondigd dat seizoen vijf het laatste seizoen van New Amsterdam zou worden.



Covid


De serie heeft ook een enorme klap gehad van de Corona pandemie. Net als heel het tv-landschap, overigens. New Amsterdam werd op wel twee manieren geraakt.

De eerste klap kwam toen alle productie in maart 2020 werd stilgelegd, zonder uitzicht op hervatting van het draaischema.

Hierdoor kreeg seizoen twee geen 22 afleveringen, maar achttien. En seizoen drie kreeg slechts veertien afleveringen. Dit kwam de show nooit echt te boven.



De verwijderde aflevering


Een andere tegenslag was het verwijderen van een aflevering uit de line-up in maart 2020.

Deze aflevering zou over een griepepidemie gaan, met veel parallellen naar het echte leven. Bedenker van de serie David Schulner zei daarover:

"De wereld heeft wat minder fictie nodig, en wat meer feiten."



Naast Eggold speelt ook Freema Agyeman een grote rol in de serie. Agyeman is onder meer bekend van science fiction serie Sense8 en als Martha Jones in het derde seizoen van Doctor Who, naast Tiende Doctor David Tennant.

Het vijfde en laatste seizoen van New Amsterdam eindigde op 17 januari bij NBC. Wanneer het seizoen op Videoland verschijnt is nog niet zeker.

De eerste vier seizoenen kun je ondertussen op Videoland bekijken.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen