search
Recensie Prime Video-serie 'Star Trek: Picard' seizoen 3
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Star Trek: Picard' seizoen 3

Deze zwanenzang is alles wat de serie had moeten zijn. Een nostalgisch avontuur dat de nalatenschap van Star Trek verrijkt.

Regie: Doug Aarniokoski, Jonathan Frakes, Deborah Kampmeier, e.a. | Cast: Patrick Stewart (Jean-Luc Picard), Jonathan Frakes (Will Riker), Ed Speleers (Jack Crusher), Jeri Ryan (Seven of Nine), Gates McFadden (Beverly Crusher), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 47-65 minuten | Jaar: 2023

Star Trek: The Next Generation kent veel fans, wat voor Prime Video reden was om het geliefde hoofdpersonage daarvan voor een laatste keer terug te halen: Jean-Luc Picard. De eerste twee seizoenen van Star Trek: Picard hadden leuke momenten en Patrick Stewart schitterde in de titelrol, maar omdat het authentieke Star Trek-gevoel ontbrak viel het toch allemaal wat tegen. Het derde seizoen bevestigt het aloude gezegde dat driemaal scheepsrecht is. Emotionele momenten vermengen zich met nostalgie en spanning. Dit slotseizoen laat daarmee zien wat deze serie al die tijd had moeten zijn.

Seizoen drie toont vluchtig wat er met de personages is gebeurd na het vorige seizoen, maar laat vervolgens het verleden snel achter zich. Een goede keuze. Picard krijgt een noodmelding, persoonlijk aan hem gericht, van iemand die hem en veel kijkers niet onbekend is: Beverly Crusher. Picard, die toch al een reden zocht om weer op avontuur te gaan, grijpt de kans met beide handen aan en haalt vriend Riker over hem te vergezellen.

Wat volgt is een verhaal vol spanning, plotwendingen en emotionele momenten, allemaal ondergedompeld in een royale dosis nostalgie. Het seizoen voelt als klassiek Star Trek, met politieke en morele vraagstukken, evenals elementen uit de beste verhaallijnen van het verleden. Het wordt gelukkig geen herhaaloefening, want de bekende elementen en personages krijgen een betekenisvolle uitbreiding. Het is enorm knap wat dit verhaal bewerkstelligt, waarmee dit derde seizoen een genot is voor de fans van Star Trek: The Next Generation.

Wat de fanharten ook sneller zal doen kloppen zijn de vele vertrouwde personages die voorbijkomen. Anders dan in vorige seizoenen voelt de aanwezigheid van oude bekenden nu veel substantiëler. Het zijn niet langer cameo's om punten mee te scoren bij de fans, maar personages die van belang zijn voor het verhaal. Er is helaas wel één terugkerend personage dat er eigenlijk alleen voor de komedie is. Dit is zonde, want bij dit personage speelt meer dan de serie laat zien.

Ook visueel kwijt dit derde seizoen zich goed van zijn taak, wat wederom een groot verschil is met de vorige seizoenen. De CGI is fenomenaal en doet niet onder voor die van grote Hollywoodfilms. Voor velen is dit een droom die uitkomt: Picard en de bemanning in een hedendaags jasje. Vooral later in het seizoen zijn er wat gevechten tussen ruimteschepen die er prachtig uitzien. Het gehele seizoen doet denken aan Star Trek: First Contact, waarmee Star Trek voor het eerst echt als een Hollywoodproductie voelde.

Ook de humor werkt bijna altijd goed en is wat minder flauw dan in eerdere seizoenen. Het thema dat door het seizoen verweven is gaat over het belang van familie, biologisch of gekozen. Ook het concept van heroïsme wordt bevraagd door te laten zien dat het spelen van een held onvermijdelijke gevolgen heeft, wat ook interessante morele vraagstukken opwerpt.

Toch zijn er ook wat mindere momenten en rare beslissingen. In de laatste paar afleveringen doet zich een plotwending voor waarmee een nieuw element wordt geïntroduceerd dat veel meer tijd verdient dan het krijgt. Hierdoor voelt het einde wat gehaast. Ook zijn er wat minder sterke subplots, al wordt daar gelukkig niet al te veel tijd aan besteed.

Ondanks het gehaaste laatste deel is het einde van Star Trek: Picard bijzonder bevredigend en voelt het als de perfecte zwanenzang voor Picard en zijn bemanning. In de laatste aflevering zijn er zoveel afrondingen dat The Lord of the Rings: The Return of the King er jaloers op zou zijn. Maar net als bij dat meesterwerk voegt het allemaal iets substantieels toe aan het verhaal.

Dit seizoen is wel echt bedoeld voor Star Trek-fans. Nieuwelingen zullen bepaalde momenten en de impact ervan niet volledig begrijpen, zelfs niet na het zien van de vorige seizoenen van Star Trek: Picard. Desalniettemin is dit een van de beste seizoenen die deze franchise ooit heeft gezien. Het is een warm bad van nostalgie dat voor de nodige tranen kan zorgen. Een perfect afscheid van het titelpersonage en een waterdicht argument dat de bemanning van Star Trek: The Next generation toch echt de beste is.

★★★★★

Star Trek: Picard is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen