search
Waarom Vecna in 'Stranger Things' nóg enger is dan je denkt
Series / Nieuws

Waarom Vecna in 'Stranger Things' nóg enger is dan je denkt

Vecna en zijn gruwelijke krachten zijn erger dan je toch al dacht, Redditors vertellen waarom.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Henry Creel, oftewel Vecna (Jamie Campbell Bower), is met recht een angstaanjagende schurk. Door zijn geestelijke vermogens kan hij mensen dusdanig angst aanjagen dat zij een makkelijke prooi voor hem worden. Hij breekt vervolgens hun ledematen als stokjes om op die manier een portaal tussen verschillende dimensies te openen.

Redditor /u/hadapurpura wijst echter op een subtiel verschil in Vecna's vermogens. Hij maakt mensen niet bang, maar hij onthult hun diepste geheimen. Dit verklaart ook waarom hij het liefst op getraumatiseerde mensen jaagt.

Spiegel voorhouden


Vecna laat zijn slachtoffers kanten van henzelf zien waarvan ze niet willen dat anderen die zien. /u/hadapurpura: "Hij ziet zichzelf als iemand die anderen een spiegel voorhoudt".

Vecna doesn't show people their biggest fears.
by u/hadapurpura in StrangerThings


Schaduwkanten bovenhalen


Het bovenhalen van iemand's schaduwkanten is subtieler maar ook gruwelijker dan iemand doodsangst aanjagen. Immers, in het eerste geval speelt naast angst ook schaamte en verwarring mee. Het illustreert daarnaast hoe diep Vecna's sadisme zit.

Voor de hoofdpersonen is het vrij duidelijk wat dit kan inhouden. /u/Elizabnthe noemt het feit dat "Max blij was dat Billy doodging". Ook wijst ze op Nancy's schuldgevoel over Barb's verdrinkingsdood. Dit laatste is natuurlijk niet logisch aangezien Nancy haar niet heeft vermoord. Vecna haalt dit soort irrationele gevoelens boven om op die manier zijn slachtoffers te martelen voor hij ze vermoordt.

Geen toeval


De naam Vecna is in dit verband geen toeval. De personages hebben hem naar een slechterik in Dungeons & Dragons vernoemd. /u/DemoBytom over de Vecna uit dit spel: "Vecna was kortstondig de god van de duistere geheimen. Hij schreef ze op in het Boek van Boosaardige Duisternis. Dus je kunt zeggen dat geheimen verzamelen en dit tegen anderen gebruiken zijn ding is".

De fantheorie geeft een lugubere extra lading aan Vecna en aan hetgeen waartoe hij in staat is.

Stranger Things kun je zien op Netflix.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen