search
Het echte verhaal achter de nieuwe 'Bridgerton'-spin-off 'Queen Charlotte'
Series / Nieuws

Het echte verhaal achter de nieuwe 'Bridgerton'-spin-off 'Queen Charlotte'

Klopt het verhaal dat de serie over koningin Charlotte vertelt?

De Netflix-series Bridgerton en Queen Charlotte zijn dan misschien fictie, maar hun vertolking van koningin Charlotte is verrassend trouw aan de geschiedenis - en er is bovendien een grote kans dat ze wel degelijk zwart was.

In tegenstelling tot Bridgerton, behandelt Queen Charlotte rechtstreeks het onderwerp huidskleur, waarbij ongetwijfeld parallellen worden getrokken tussen het echte verhaal van Meghan Markle en Prins Harry. Dit is een belangrijke verandering, en er is heel slim mee omgegaan door het in het verhaal van Charlotte te betrekken.

Was koningin Charlotte echt zwart?


Historici zijn eigenlijk verdeeld over de vraag of koningin Charlotte wel of niet zwart was. De theorie werd populair gemaakt door Mario De Valdes y Cocom, die gelooft dat Charlotte afstamt van een zwarte tak van de Portugese koninklijke familie: Alfonso III en zijn concubine, Ouruana.

"Alfonso III van Portugal veroverde een klein stadje genaamd Faro op de Moren. Hij eiste de dochter van de gouverneur als minnares. Hij kreeg drie kinderen met haar", legt hij uit. Volgens Valdes trouwde een van deze kinderen in de familie van koningin Charlotte. En hij wijst op portretten die suggereren dat Charlotte inderdaad zwart was, hoewel hij gelooft dat kunstenaars haar uiterlijk vaak lichter hebben gemaakt.

Verder bewijs kan komen van de kritische manier waarop koningin Charlotte werd behandeld. Het is heel goed mogelijk dat de kritiek op haar uiterlijk in feite de enorm racistische houding in de Britse samenleving weerspiegelde, want sommige opmerkingen klinken als racistische beledigingen. Sir Walter Scott beschreef koningin Charlotte en haar broers en zussen als "slechtgekleurde, orang-oetang uitziende figuren, met zwarte ogen en haakneuzen".

Wat-als-wereld


Historici zijn verdeeld over de theorie van Valdes. Er is een behoorlijke generatie-afstand tussen koningin Charlotte en haar zwarte voorouder, dus velen beweren dat ze geen zogenaamde 'Afrikaanse kenmerken' zou hebben geërfd. Ook heeft het British Museum een aantal populaire karikaturen van koningin Charlotte, en geen van deze portretteert haar als zwart. Ondanks de kritiek kan de theorie echter niet echt worden weerlegd en blijft de vraag onopgelost.

Bridgerton is daarom een fascinerende kijk op een wat-als-wereld: wat als koningin Charlotte echt zwart was? Hoe zou Regency England daarop hebben gereageerd, en zou Charlotte van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om anderen die ook zwart waren te verheffen - met name Simon, hertog van Hastings?

"Door die persoon bovenaan de driehoek te zetten, als persoon van kleur, kun je de grenzen verleggen", legt Queen Charlotte-actrice Golda Rosheuvel uit in een interview. "De mogelijkheid voor zwarte personages om lief te hebben, gepassioneerd te zijn, gezien te worden met een hoge status. Je laat al die ruimte gebeuren als je iemand hebt die het land regeert als een persoon van kleur".

Queen Charlotte is te zien op Netflix.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen