search
De grootste fout die '13 Reasons Why' maakte
Series / Nieuws

De grootste fout die '13 Reasons Why' maakte

De dood van Justin Foley was een grote fout van de '13 Reasons Why'-schrijvers.

13 Reasons Why eindigde met een laatste tragedie, maar dit is gelijk ook waar de serie de plank compleet mis sloeg. Justins dood was namelijk de grootste fout van de serie.

Justin Foley, gespeeld door Brandon Flynn, was een integraal onderdeel van 13 Reasons Why. Gedurende het eerste seizoen diende hij als antagonist, maar in de latere seizoenen probeerde Justin actief zijn fouten goed te maken. Helaas bleken zijn inspanningen in de finale voor niets te zijn geweest. Justin stierf aan verschillende ziekten veroorzaakt door zijn drugsgebruik en sekswerk in het verleden. Maar zijn dood was geen goede beslissing van de schrijvers.

Aids


In de voorlaatste aflevering van 13 Reasons Why seizoen 4, werd onthuld dat Justin stierf omdat hij in het verleden hiv had opgelopen. Tegen de tijd van de laatste aflevering was het al overgegaan naar de latere stadia van aids. Zijn verzwakte immuunsysteem had ook geleid tot een longontsteking en schimmel meningitis.

Zelfs als we het feit negeren dat de openlijk homoseksuele Flynn degene was die een dodelijk geval van de ziekte moest uitbeelden, kreeg de beslissing op technisch niveau veel kritiek. Organisaties zoals de Britse National AIDS Trust hebben aangegeven teleurgesteld te zijn door hoe de ziekte in beeld is gebracht.

Foute informatie


Hiv heeft ongeveer 8-10 jaar nodig om te evolueren naar aids. Het gebruik van naalden en sekswerk waarvan werd gezegd dat het de oorzaak was van de dood van Justin, vond echter pas een paar jaar eerder plaats. De ongewoon snelle progressie van de ziekte van Justin was daarom slechts één demonstratie van het gebrek aan onderzoek dat de serie naar het onderwerp heeft gedaan.

Hoewel de ziekte ooit als een epidemie werd beschouwd, met wijdverbreide dodelijke slachtoffers tot gevolg, is dat in de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. De ziekte hoeft niet langer een doodvonnis te zijn, met veel overlevenden die zelfs na de diagnose een lang leven kunnen leiden.

De serie koos ervoor om het gebrek aan een diagnose weg te redeneren als een gevolg van Justins op schaamte gebaseerde weigering om getest te worden. Dat bleek op zich al een problematische keuze, vooral omdat de serie naar een jonger publiek neigt. De dood van Justin Foley in 13 Reasons Why was een gemiste kans om voorlichting te geven over een specifieke aandoening en het daaropvolgende herstelproces.

13 Reasons Why is te zien op Netflix.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen