search
Recensie Disney+-serie 'Star Wars: Visions' seizoen 2
Recensie

Recensie Disney+-serie 'Star Wars: Visions' seizoen 2

Origineel, schitterend en met een emotionele kern. Dit seizoen is een verbetering op elk vlak.

Regie: Rodrigo Blaas, Julien Chheng, Daniel Clarke, e.a. | Cast (stemmen): Úrsula Corberó (Lola), Eva Whittaker (Daal), Maxine Peak (Kalina Kalfus), Camille Cottin (Loi'e), Suraj Sharma (Charuk), e.a. | Afleveringen: 9 | Speelduur: 14-21 minuten | Jaar: 2023

Het eerste seizoen van Star Wars: Visions wist al indruk te maken door het geliefde Star Wars-universum op een originele en artistieke manier uit te breiden. Het enige minpunt was dat het in veel afleveringen aan emotionele diepgang ontbrak. Dat wordt in het tweede seizoen van deze animatieserie meer dan rechtgezet. Daarnaast is de originaliteit nog steeds in volle glorie aanwezig en laat de verzameling nieuwe verhalen zien wat er allemaal mogelijk is voor Star Wars.

De negen losse afleveringen zijn enorm uiteenlopend, wat resulteert in een leuke opeenvolging van tonen en visuele stijlen. Deze keer is de invulling niet alleen door Japanse animators gedaan, maar hebben verschillende studio's vanuit de hele wereld hun steentje bijgedragen. Dit doet de afwisseling goed en de verschillende stijlen steken fijn tegen elkaar af. De aflevering van animatiestudio Aardman is het meest herkenbaar door de kleianimatie die vooral bekend is van Wallace & Gromit.

Schattige afleveringen worden afgewisseld met uiterst serieuze. Ondanks dat de toon van elke aflevering zo verschilt zorgt de curatie en volgorde ervoor dat er een leuke flow en tempo in het geheel zit. De combinatie van Star Wars met Japanse animatie is weer een 'match made in heaven', maar alle studio's laten zien hoe goed en origineel zij invulling kunnen geven aan het universum.

De originaliteit gaat ook verder dan louter het uiterlijk van de afleveringen. Zo wordt dieper ingegaan op wat The Force allemaal kan zijn en wordt deze gebruikt op manieren die niet eerder zijn vertoond. Een knappe en gewaagde zet, vooral met fans die nog weleens streng kunnen zijn als het gaat om eigen invulling van het bronmateriaal. De liefde voor Star Wars is echter in elke aflevering voelbaar.

Het is ook verfrissend om Star Wars in het jasje van verschillende culturen te zien. Zo laat de aflevering van 88 Pictures mooie invloeden uit India zien en is de aflevering van Studio La Cachette gevuld met Franse tinten en dansstijlen. Dit komt ook naar voren in de muziekkeuzes in de verschillende afleveringen. Cartoon Saloon laat zijn Ierse afkomst in de visuele stijl zien, maar vooral horen in de typisch Ierse muziek.

De animatie zelf is in bijna alle gevallen schitterend. Hoogtepunt op dit vlak is de eerste aflevering: Sith. De stijlen staan zo ver uit elkaar en gaan van handgetekend tweedimensionaal naar volledige computeranimatie naar de eerdergenoemde stopmotion-kleianimatie. Het past allemaal goed en laat de rekbaarheid zien van een goed uitgewerkt universum.

Dit tweede seizoen weet ook veel beter de emotie en complexiteit in de verhalen te brengen. Er zijn vele diepe emotionele momenten en menselijke personages. Een knappe prestatie wanneer de afleveringen ongeveer een kwartier duren. Het is ook een welkome afwisseling dat de Gray Jedi de revue eens passeren, die het pad tussen de 'light side' en de 'dark side' bewandelen.

Toch is het jammer dat er in de negen afleveringen met een aantal elementen in herhaling wordt gevallen. Misschien een gevaar wanneer losse studio's elk hun eigen project doen. Dit had wat beter afgestemd kunnen worden. Daarnaast behaalt de een-na-laatste aflevering op geen enkel vlak de kwaliteit van de rest.

Gelukkig doet dit weinig af aan het geheel en biedt dit seizoen de beste Star Wars-content in tijden. De creativiteit zorgt voor een spectaculair mooie serie vol emotionele momenten en herkenbare culturele invullingen. Een straal van hoop die laat zien dat The Force nog lang niet weg is uit de franchise. Zelfs voor nieuwelingen een genot, maar vooral een warm bad voor Star Wars-fans. Deze animatieserie laat hun geliefde franchise zien als nooit tevoren.

★★★★☆

Star Wars: Visions is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen