search
Recensie HBO Max-serie 'How to Create a Sex Scandal'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'How to Create a Sex Scandal'

Weer een mensonterende zaak over hoe gerechtigheid verloren gaat wanneer religie zich met de wet bemoeit.

Regie: Julian P. Hobbs, Berndt Mader | Afleveringen: 3 | Speelduur: 43-44 minuten | Jaar: 2023

Bij Disney+ verscheen niet lang geleden de serie Web of Death, die gaat over hoe burgers heel soms helpen bij een goede uitkomst in een misdaadzaak. Een van de afleveringen draait om een man die wel heel makkelijk was veroordeeld voor iets dat hij niet had gedaan, waarna het veel moeite kostte om hem weer uit de gevangenis te krijgen. Het vonnis werd uitgesproken in Smith County, Texas. How to Create a Sex Scandal gaat over een zaak die ook daar werd behandeld, waarmee duidelijk wordt dat het juridische systeem van Smith County nodig op de schop moet.

Margie en John Cantrell waren twee mensen die veel uit huis geplaatste kinderen onder hun hoede namen. Toen ze naar Texas verhuisden ging dat gewoon door; ze boden onderdak aan twee zussen en een broer die net uit hun gezin waren weggehaald,. Maar volgens Margie begon een van de kinderen te praten over seksueel misbruik, iets waar Margie melding van maakte bij de politie. Deze driedelige documentaireserie gaat over die melding en het afgrijselijke gevolg ervan.

How to Create a Sex Scandal is geproduceerd door journalist Michael Hall die zelf ook aan het woord komt, dus het verhaal wordt gepresenteerd naar zijn mening erover. Maar goed, die man heeft meer dan dat de rechtbank had: bewijs. De betrokken mensen komen zelf ook aan het woord, dus het geeft de indruk dat dit een eerlijk beeld is.

Niet dat er geen manipulatie is. Het verhaal is uitgekiend gemonteerd zodat het gedurende drie afleveringen netjes wordt opgebouwd en op de juiste momenten komen foto's in beeld die voor iedereen hetzelfde gevoel zal oproepen. Als documentaire is dit allemaal vrij standaard, maar het onderwerp is dat zeker niet en dat zorgt voor een verslavende kijkervaring.

Een bekende grap: hoe weet je dat iemand een veganist is? Hij zal het je zelf direct vertellen. Op zich een goeie mop, omdat het voor lange tijd de waarheid was. Tot een paar jaar geleden konden veganisten zichzelf kenbaar maken omdat zij degenen waren die hun levensstijl verkondigden. Diezelfde observatie is ook vaak van toepassing op gelovige mensen; zodra die zichzelf voorstellen en daarbij melden dat ze religieus zijn en braaf de regels volgen is de kans groot dat ze iets op hun kerfstok hebben.

In ieder geval Margie, die haarzelf deze introductie geeft. De VS staat al bekend als een land van ongezond hoog christelijk niveau en daarbinnen is Texas een van de ergste staten, waarin Smith County dan weer uitschieter is. Dat is overigens niet waar de zaak als eerste werd aangekaart. Het district waar Margie woonde onderzocht de beschuldiging en kwam tot de conclusie dat er geen zaak was. Dus klopte ze maar aan bij de buren, die niet veel nodig hebben om iemand de bak in te slingeren.

Wat er echt blijkt te spelen is zo erg dat er geen woorden voor zijn. Dat iemand het in zich kan hebben om zo met anderen om te gaan. Om zo weinig waarde te zien in andermans leven, om een ander van een normaal leven te beroven. En dan heb ik het nog niet eens over wat er binnen het gezin achter gesloten deuren plaatsvond.

Elke partij mag zijn verhaal doen, maar de makers duwen de kijker opzichtig naar degene waarvan zij denken dat die gelijk heeft. Zo goed als zeker terecht, maar toch had dat iets minder dwingend mogen. Het is namelijk niet lastig vast te stellen wie niet te vertrouwen blijkt te zijn. Er is maar een persoon bij wie de overduidelijke krokodillentranen op het juiste momenten opwellen.

Onbegrijpelijk dat er niet wordt ingegrepen in Smith County gezien hun gerechtelijke aanpak. Er is al regelmatig bewezen dat onschuldige mensen wegkwijnen achter de tralies daar, dat kan toch niet ongestraft doorgaan? Smith County is een waterdicht argument voor waarom er geen plek voor geloof is in de rechtszaal.

Het einde geeft niet helemaal voldoening, maar zo hoort dat te voelen omdat de gedupeerden die ook nooit hebben gekregen. Of deze documentaire een grote verandering teweeg gaat brengen valt te bezien, maar in ieder geval heeft de rest van de wereld nu kennis van deze zaak en een idee van wie de schuldigen zijn.

★★★☆☆

How to Create a Sex Scandal is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen