De 'echte' Tony Soprano: deze maffiabaas was zowat de Sopranos-leider

Het verhaal over de mafiabaas dat verdacht veel op het personage van Tony lijkt.

Valeria Milić, 01-06-2023 09:41

Schrijver David Chase heeft zijn gangsters waarschijnlijk gebaseerd op een mengelmoes van fictieve maffialeden en echte gangsters. Een bepaalde maffiabaas springt er in dat opzicht uit.
Het betreft hier Vincent "Vinny Ocean" Palermo, de baas van de DeCavalcante familie in Chase's New Jersey. Een aantal andere gelijkenissen tussen deze familie en Tony's familie DiMeo zijn opvallend te noemen.

Slagerij en stripclub

Palermo had bijvoorbeeld een stripclub, terwijl Tony eigenaar was van de Badda-Bing. In de documentaire The Real Sopranos is er zelfs een opname te horen die de FBI maakte, waarin leden van de DeCavalcante familie hieraan refereren: "Gaat dit over ons of hoe zit dat? Hoe meer je naar die serie kijkt, hoe meer je oppikt. Ze hebben een slagerij in [New] Jersey, toch? En een topless tent, Jezus".

Verhaalelementen

Verder speelde er in Palermo's DeCavalcante familie een gelijksoortig schandaal als met de homoseksuele Vito Spatafore (Joseph R. Gannascoli) in The Sopranos. Het betrof hier de biseksuele John "Johnny Boy" D'Amato, die uiteindelijk op een gewelddadige manier de dood vond.


Verschillende eindes

Wat Palermo zelf betrof, hij werd verraden door iemand uit zijn eigen kring. Ralph Guarino werd FBI-informant, en dit leidde tot Palermo's arrestatie. Uiteindelijk getuigde Palermo tegen de overige leden van de DeCavalante-familie en gaf toe de moord op D'Amato gepland te hebben. Palermo en zijn gezin eindigden hierdoor in een FBI-programma waarbij zij een nieuwe identiteit kregen.

Het is al met al best mogelijk dat Palermo een relevante invloed heeft gehad op het ontstaan van het personage van Tony en het verhaal van de serie. The Sopranos heeft de standaard voor tv-series behoorlijk opgeschroefd, en dit geldt ook voor het misdaadgenre.

Tv-geschiedenis

The Sopranos behandelde thema's zoals psychische problemen bij mannen, maar bijvoorbeeld ook hoe de mafia kijkt naar zaken zoals homoseksualiteit. Hierdoor heeft David Chase's verhaal uiteindelijk een bijzondere plek in de tv-geschiedenis veroverd.

Je kunt The Sopranos volledig bekijken op HBO Max.
Lees meer over: The Sopranos, James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Steven van Zandt, Michael Imperioli, Jamie Lynn Sigler, Robert Iler

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Kinderen 'GOT'-actrice moesten zwijgen over rol

Kinderen 'GOT'-actrice moesten zwijgen over rol

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie