'Black Mirror' had een vooruitziende blik, deze voorspellingen kwamen uit

De scifi-serie levert commentaar, maar is zo nu en dan wel erg accuraat.

Valeria Milić, 08-06-2023 06:00

De verhalen in de succesvolle scifi-serie Black Mirror zijn uiteraard fantasie. Wel is technologische vooruitgang en de invloed op mensen een belangrijk element.
Wat dertig jaar geleden nog fantasie leek is vandaag de dag echter vrij normaal geworden: op je telefoon naar films en series kijken bijvoorbeeld. Twee afleveringen lijken achteraf bezien de toekomst te hebben voorspeld, die gingen namelijk over cancel culture en influencers.

Bijenleger

In seizoen 3 ging Hated by the Nation over mensen die in ongenade waren gevallen. Gewone burgers hadden op sociale media middels #Deathto de macht om te bepalen wie mag blijven leven en wie niet. Had je pech, dan kwam een zwerm agressieve bijen je doodsteken.

Online kun je niemand letterlijk doodsteken natuurlijk, maar er zijn wel degelijk parallellen met gecanceld worden. Doordat online nu eenmaal meer vastgelegd wordt, raken mensen makkelijker in opspraak. In bepaalde gevallen heeft dit ernstige consequenties en wordt het iemand lastig gemaakt om überhaupt nog aan de bak te komen.

Alles beoordeeld

De aflevering Nosedive in hetzelfde seizoen laat een maatschappij zien waarin letterlijk al je interacties online beoordeeld worden. Afhankelijk van het aantal sterren dat je verzamelt kun je aanspraak maken op een huis, maar ook op een medische behandeling als dit nodig is. De implantaten waar de meesten mee rondlopen zorgen ervoor dat het constante beoordelen soepel verloopt.

Menig ondernemer wordt vrolijk van goede beoordelingen en vraagt klanten ook om ze een mooi cijfer te geven als ze tevreden zijn. De keerzijde van de medaille is duidelijk: ben je een ondernemer die een fout maakt, of een influencer, dan kun je met de gebakken peren komen te zitten. Je hebt een keer je dag niet maar met genoeg haatreviews ben je desalniettemin het haasje.

Kristallen bol?

Seizoen 3 werd gesplitst uitgezonden, namelijk in 2016 en 2017. Als de makers van de populaire serie werkelijk ergens een kristallen bol hebben liggen, dan heeft het nieuwste seizoen misschien iets te melden over 2029/2030. Black Mirror seizoen 6 is vanaf 15 juni te bekijken op Netflix.
Lees meer over: Black Mirror, Charlie Brooker, Aaron Paul, Salma Hayek

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Kinderen 'GOT'-actrice moesten zwijgen over rol

Kinderen 'GOT'-actrice moesten zwijgen over rol

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie