search
Recensie HBO Max-serie 'Unprecedented'

Recensie HBO Max-serie 'Unprecedented'

Een oprechte inkijk in de verknipte dynamiek van de Trump-familie.

Terence Shea
Regie: Alex Holder | Afleveringen: 3 | Speelduur: 48-51 minuten | Jaar: 2022

In de documentaire Unprecendented komen met name Donald Trump en zijn familieleden aan het woord, maar de makers laten voorzichtig doorschemeren niet aan hun kant te staan. Oneerlijk? Nee, het mag nog best netjes worden genoemd. Want als Trump een documentaire zou laten maken over iemand die hij niet kan uitstaan, zou dat een puur eenzijdige portrettering opleveren. Er hebben onschuldige mensen in de gevangenis gezeten omdat hij er een mening over had en daar een ware campagne voor voerde. Nee, niemand mag zeuren dat dit een oneerlijke documentaire is.

Voor deze documentaire werd met de Trumps een deal gesloten om ze te volgen tijdens de verkiezingscampagne van 2020 en nog een paar maanden daarna. Daar gingen ze mee akkoord, ongetwijfeld omdat ze ervan uitgingen dat ze zouden winnen. Drie afleveringen geven een verslag van de aanloop naar de verkiezingen, de aanloop naar de Capitoolbestorming op zes januari 2021 en de korte periode daarna. Hoe Trump is en wat hij heeft gedaan is geen geheim, maar gesprekken met zijn kinderen geven een helder beeld van hoe de familieleden onderling zijn.

Er was misschien een deal, maar geheel naar verwachting houdt Trump zich daar niet helemaal aan. Aan het einde van de laatste aflevering bedankt hij voor de prettige samenwerking en staat op. De interviewer geeft aan nog een lijstje aan vragen te hebben, maar de geïnterviewde vindt het wel mooi geweest. Stel je voor dat een aannemer een klus onafgemaakt achterlaat om diezelfde reden. Niemand zou dat acceptabel vinden.

Ook Trump-aanhangers niet, maar wanneer hun held het doet mag het wel. De documentaire biedt geen verrassingen als het aankomt op vermelden wat hij heeft gedaan, waarom hij in het nieuws was of zelfs hoe hij is als persoon. Hij is een van de mensen die wordt geïnterviewd, waarvoor hij zijn gebruikelijke praatjes doet. Of hij is ergens de absolute winnaar in of hij werd gesaboteerd. Er is geen middenweg.

Het zijn zijn kinderen Ivanka, Donald Jr. en Eric die onbedoeld iets bieden waar de meesten al een vermoeden van hadden dat met deze documentaire wordt bevestigd. Alsof ze in Succession zitten vechten deze twee broers en hun zus op middelbare leeftijd nog steeds om pappies liefde en goedkeuring. Met als enige verschil dat deze vader overduidelijk een favorietje heeft, namelijk zijn dochter.

Er komt zelfs een fragment voorbij van Donald Jr. die een komisch interview houdt met zijn vader en vraagt: wie is je favoriete kind en waarom is dat Ivanka? Omdat het de pijnlijke waarheid is heeft vaderlief er een paar tellen geen antwoord op, voordat hij uiteindelijk grapt "This guy" en zegt dat hij ze allemaal gelijkwaardig liefheeft.

In parodieën wordt Eric altijd neergezet als een leeghoofd en Don Jr. als een opgefokte cokesnuiver. In Unprecedented bewijzen ze zelf dat dit accurate persiflages zijn. Ook zoeken ze beiden flink naar goedkeuring bij andere mensen; steeds maar weer vermelden ze wat ze hebben gedaan en hoe geweldig ze werden ontvangen.

Ivanka is op haar beurt een 'Stepford wife' met een bewustzijn om rillingen van te krijgen. Alles is gemaakt en berekend: de houding, het stemgeluid, haar glimlach. Zij weet vrouwen te overtuigen te stemmen op een man die zijn fans tevreden houdt met het vernederen van vrouwen. Voor die doelgroep is er Ivanka, want als zo'n 'perfecte vrouw' zo'n man kan steunen dan moet het wel in orde zijn.

Door alles op een rijtje te zetten en hun eigen woorden te laten horen wordt het kraakhelder dat de familie Trump verantwoordelijk was voor de woede die mensen ertoe dreef om het Capitool te bestormen. Opruiing en desinformatie, Unprecedented doet niets anders dan de speeches en tweets van de Trumps tonen die daarmee vanzelf bewijsmateriaal worden.

Voor het bespreken van de bestorming hebben de kinderen bedankt, maar de ex-president wil er wel wat over zeggen. Het komt erop neer dat hij deze rellen afkeurt... maar eigenlijk niet, die mensen hadden alle recht om zo woedend te zijn. Dat die woede door hem werd veroorzaakt met leugens en advies over wat te doen, daar heeft hij niets over te melden.

Weinig nieuws onder de zon dus, maar wel een handig overzicht. Het zal een blinde volger niet van gedachten doen veranderen, maar zaken op een rijtje hebben is nooit verkeerd. En hoezeer het ook het bloed onder de nagels vandaan haalt, het blijft sociaalpsychologisch fascinerend om de kinderlijke, manipulatieve geest van Trump onder de loep te nemen. Zijn issues zijn de grootste. Niemand heeft grotere issues dan hij. In de hele geschiedenis van de mensheid. Iedereen zegt dat. Hij is daarin de winnaar.

★★★☆☆

Unprecedented is te zien bij HBO Max.

Aanbevolen artikelen