search
Eén van de beste fantasyfilms ooit gemaakt staat gewoon op Netflix
Films / Video/clip/featurette

Eén van de beste fantasyfilms ooit gemaakt staat gewoon op Netflix

Het is niet altijd even makkelijk om een mooie, gave of inspirerende film terug te vinden in het grote aanbod van alle verschillende streamers. We hebben weer een pareltje voor je uitgezocht die je gezien moet hebben.

Vind soms maar net weer die ene film om te kijken bij een streamingdienst. Wij helpen je graag op weg en hebben dan ook nu weer zo'n mooi pareltje voor je gevonden. Dit is één van de beste fantasyfilms die je dan ook echt gezien moet hebben.

We gaan terug naar het jaar 2001. In dit jaar werd de Japanse avontuurlijke fantasyfilm Spirited Away uitgebracht, geproduceerd door Studio Ghibli. De Nederlandse titel van de film is ook wel Spirited Away: De reis van Chihiro en de originele titel Sen to Chihiro no kamikakushi.

Andere wereld


Chihiro, een 10-jarig meisje, verhuist samen met haar familie naar een buitenwijk. Via een mysterieuze tunnel komt Chihiro samen met ouders terecht in een hele andere wereld van goden en monsters.

De wereld is onder heerschappij van de gierige en kwaadaardige heks Yubaba. De ouders van Chihiro worden omgetoverd in varkens. Als ze haar ouders wil redden, moet ze afstand doen van haar naam en werken voor de gierige heks.

Grootse film en regisseur


Spirited Away was de eerste anime-film die werd genomineerd voor een Academy Award. De film van regisseur Hayao Miyazaki wist de Award ook binnen te slepen. De film heeft ook de langste speelduur (125 minuten) van alle andere genomineerde of winnende films in de categorie Best Animated Feature.

Miyazaki wordt ook wel één van de beste animatie regisseurs van Japan genoemd. Hij heeft onder meer andere animatiefilms op zijn naam staan als My Neighbour Totoro, Princess Mononoke en Howl's Moving Castle.

Stemmen


In het origineel horen we onder meer de stemmen van Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki en Tatsuya Gashuin. In de Engelstalige versie wordt Chihiro vertolkt door Daveigh Chase en Yubaba door Suzanne Pleshette.

Engelstalige markt


De film werd door Walt Disney Pictures gekocht voor distributie voor de Engelstalige markt. Met behulp van John Lasseter werd de film in het Engels nagesynchroniseerd. Lasseter was een groot fan van Miyazaki’s films en dat was ook de reden dat hij de opdracht aannam. Bekijk hieronder een videoclip van achter de schermen over hoe dit in zijn werk ging.



Mega scores


Spirited Away scoort gigantisch goed op IMDb. De film weet daar na heel veel stemmen een 8.6/10 te pakken. Ook op Rotten Tomatoes scoort de film heel goed. Gemiddeld pakt de film daar 97%. Een recensent op Filmtotaal geeft de film ook 5/5 sterren en zegt het volgende.

"Het kunstenaarschap en de aandacht voor detail van Miyazaki en de zijnen is indrukwekkend en het is vooral dankzij de achtergronden in 'Spirited Away' dat je je ondergedompeld voelt in deze sprookjeswereld. (...) Sommige shots, zoals van Chihiro midden in een bloemenveld en van taferelen die zij ziet tijdens een treinreis, zijn werkelijk adembenemend mooi."

Netflix


Je kan deze betoverde fantasyfilm zien bij Netflix. Stream hem nu bij de dienst of voeg hem voor later toe aan je watchlist.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen