search
Deze nieuwe 'Black Mirror'-aflevering is eigenlijk al realiteit
Series / Nieuws

Deze nieuwe 'Black Mirror'-aflevering is eigenlijk al realiteit

Het concept van de echte serie 'The Show About the Show' lijkt wel heel erg op iets dat we in het nieuwe seizoen van 'Black Mirror' zien.

De Black Mirror-aflevering 'Joan is Awful' is een van de meest intrigerende afleveringen van dit nieuwe seizoen. Dit verhaal staat namelijk helemaal niet zover af van de huidige realiteit.

De aflevering draait om een AI-parallel universum binnen een supercomputer, waar tv-managers iemands leven transformeren tot een sensationeel tv-programma. Hoewel het uitgangspunt te bizar lijkt om op de realiteit te zijn gebaseerd, hebben enkele opvallende overeenkomsten met een realityserie de aandacht van kijkers getrokken.

The Show About the Show


Caveh Zahedi, filmmaker en ster van de serie The Show About the Show, zag griezelige parallellen tussen zijn eigen creatie en deze aflevering. Zahedi zag overeenkomsten in het verhaal, de thema's en zelfs de naam van een personage.

Hoewel hij niet zeker wist of de makers van Black Mirror zijn serie hadden gezien, waren de overeenkomsten te opmerkelijk om over het hoofd te zien. The Show About the Show kwam uit in 2015. Het is een mix van een documentaire en een indie-komedie over Zahedi en zijn leven.

Overeenkomsten


Kort samengevat gaat iedere aflevering over het achter de schermen-proces van de vorige aflevering. Dit gebeurt via interviews, re-enactments en echte beelden. Net als bij 'Joan Is Awful', creëren de repercussies van elke aflevering een kettingreactie, die leidt tot emotionele turbulentie in de levens van de betrokkenen.



In zowel The Show About the Show als 'Joan Is Awful' ervaren de hoofdpersonen omwentelingen in hun romantische leven. Joans verloofde beëindigt hun relatie na het bekijken van de tv-show die gebaseerd is op haar leven, terwijl Zahedi's huwelijk onder druk komt te staan en een centrale verhaallijn wordt in zijn serie.

Negatieve reacties


The Show About the Show heeft behoorlijk wat kritiek gekregen, met beschuldigingen van onethische praktijken en sinistere ondertonen. Zahedi's ex-vrouw dreigde zelfs met juridische stappen om de serie stop te zetten. 'Joan Is Awful' roept ook een sterke negatieve reactie op binnen zijn fictieve wereld.



Een groot verschil is natuurlijk dat Zahedi zijn serie vrijwillig maakte, terwijl Joan hiervoor technisch gezien wel toestemming heeft gegeven maar er absoluut niet bewust aan mee wilde werken. Toch blijkt maar weer dat Black Mirror vaak akelig dicht bij de realiteit zit. Bekijk het nieuwe seizoen op Netflix.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen