search
Wat is eigenlijk de meest schokkende en nihilistische 'Black Mirror'-aflevering? Niet die met de big!
Series / Nieuws

Wat is eigenlijk de meest schokkende en nihilistische 'Black Mirror'-aflevering? Niet die met de big!

Hoewel de serie stof tot nadenken geeft, sprong deze aflevering er uit.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Black Mirror heeft genoeg heftige verhalen opgeleverd. Een bepaalde aflevering slaat echter alles.

Het gaat over aflevering 3 in het derde seizoen, getiteld Shut Up and Dance. Je wordt als kijker op het verkeerde been gezet, tenzij je de aanwijzingen van regisseur James Watkins oppikt.

'Big brother'


De aflevering begint als commentaar op het idee van 'big brother' en de afnemende privacy als gevolg van het internet. Hoofdpersoon Kenny (Alex Lawther) wordt gechanteerd door een stel hackers. Zij maakten foto's van Kenny via zijn webcam. Hij was online en zat te masturberen. De 19-jarige jongen wordt vervolgens op een werkelijk godsgruwelijke manier door de mangel gehaald.

Verborgen aanwijzingen


Kenny werkt in een fastfood-tent. Hij is kinderlijk voor zijn leeftijd en sociaal onhandig, met een aantal nerveuze tics. Uitgerekend deze stille, onopvallende jongen wordt door de hackers gedwongen om een bank te beroven. Hierbij plast hij van pure angst in zijn broek. Verder moet hij op leven en dood een gevecht aangaan met een ander slachtoffer.

Regisseur Watkins wekt sympathie op voor de sullige hoofdpersoon en de gruwel die hij doormaakt. Gedurende de aflevering toont Watkins echter ook aanwijzingen wat Kenny's aard betreft. Zo zien we dat hij nogal overdreven reageert als zijn zus zijn laptop pakt. Op zijn werk blijkt hij het erg goed te kunnen vinden met de jeugdige bezoekers. Kenny blijkt een pedofiel, en dit zet alles op zijn kop. Als kijker ervaar je de hackers hierdoor op een totaal andere manier, evenals Kenny zelf.

Wrange nasmaak


Al met al heeft Shut Up and Dance een wrange nasmaak. De inbreuk op privacy blijkt duidelijk niet het grootste probleem te zijn, wat een van de meest nihilistische afleveringen ooit oplevert. Black Mirror is te bekijken op Netflix.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen