search
Deze intense oorlogsfilm zit dichterbij de waarheid dan we dachten

Deze intense oorlogsfilm zit dichterbij de waarheid dan we dachten

De film 'Black Hawk Down' is beoordeeld door een expert op het gebied van stedelijke oorlogsvoering. De film krijgt hoge cijfers voor zijn trouwheid aan de realiteit.

Patricia Koning
Ridley Scott's Black Hawk Down wordt geprezen voor de realistische weergave van de gevechten die er in te zien zijn. De film werd in 2001 uitgebracht en kan je nu zien bij Netflix.

In een recente analyse voor Insider haalde John Spencer, expert in stedelijke oorlogvoering, de film van Scott uit elkaar en gaf deze hoge cijfers voor het vasthouden aan de waarheid als het gaat om de manieren van vechten. De film krijgt niet alleen van de expert hoge cijfers, ook wist de film aan de kassa een brutowinst binnen te slepen van $173 miljoen.

Synopsis van de film


Black Hawk Down vertelt het waargebeurde verhaal van een rampzalige Amerikaanse militaire aanval op Mogadishu, Somalië, waarbij een Black Hawk-helikopter neerstort in vijandelijk gebied. Dit alles leidt tot een wanhopig gevecht in het midden van de stad. We zien Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana en William Fichtner.

Wat was er zo realistisch?


De expert spreekt onder andere over de slag om Mogadishu. Hij geeft aan dat als hij deze slag niet zou kennen, hij ook zou zeggen dat het niet realistisch is, dat er honderden mensen op een kleine eenheid schieten, maar dat is echt wat er gebeurde. Alles was behoorlijk nauwkeurig, maar er is veel kritiek geweest op dit onderdeel van de film en de weergave van de Somaliërs en de context van wat er gebeurde in Mogadishu.

De straat oversteken kan een van de meest kwetsbare dingen van stedelijke oorlogsvoering zijn. Er zijn veel hoeken, ramen, deuropeningen waar je rekening mee moet houden. Dus leren we dingen als rook naar buiten gooien zodat mensen je niet kunnen zien en een voor een gaan en de snelheid waarmee je gaat.Intense ervaring


Black Hawk Down pakt op IMDb een mooie 7.7/10. Op Rotten Tomatoes scoort de film onder de critici 77%. Onder het publiek doet hij het nog beter met 88%. "'Black Hawk Down' is een intense, viscerale ervaring. Het ene moment is het gruizige actie en het volgende moment diep ontroerend. Maar het verliest nooit zijn belangrijkste focus uit het oog: de soldaten.", weet een van de critici te vertellen over de film.

Op Netflix


Stream deze indrukwekkende en intense film op Netflix.

Aanbevolen artikelen