De quotes uit 'Game of Thrones' die zo herkenbaar zijn voor de fantasyserie

Een aantal thematische quotes van de spelers in het grote spel.

Valeria Milić, 14-07-2023 09:07

Het epische verhaal van A Song of Ice and Fire is verfilmd als Game of Thrones. Diverse quotes vatten de centrale thema's van de legendarische serie samen.
Het turbulente Westeros met zijn talloze plots om de macht te grijpen heeft de nodige iconische quotes opgeleverd. Hieronder lees je een aantal uitspraken die betrekking hebben op het machtsspel dat als een rode draad door het verhaal loopt.

"It's a trick, a shadow on the wall"

Lord Varys (Conleth Hill) en Tyrion (Peter Dinklage) voeren een gesprek over de politieke situatie zoals die op dat moment is. Wanneer Varys opmerkt dat "macht daar geconcentreerd is waar mensen denken dat die ligt" dan klinkt dit nogal vaag. Een koning heeft per slot van rekening meer macht dan een eenvoudige boer.

Wat de Lord of Whispers natuurlijk bedoelt is dat perceptie een niet te onderschatten onderdeel is van het machtsspel. Zo bezien kan een kleine man inderdaad een grote schaduw werpen.


"Any man who must say 'I am the king' is no true king"

De scène waarin Tywin (Charles Dance) zijn kleinzoon, de verwende koning Joffrey (Jack Gleeson), op zijn plek zet heeft duidelijk een komische kant.

Tywin wijst Joffrey erop dat hard schreeuwen hoe machtig hij is hem weinig respect zal opleveren. Het afdwingen van gezag is minstens zo belangrijk als macht. Wanneer zijn kleinzoon Tywin vervolgens van lafheid beschuldigt kijkt deze laatste hem alleen maar aan zonder verder iets te zeggen. Het eindigt ermee dat Zijne Koninklijke Hoogheid Joffrey die avond vroeg naar bed wordt gestuurd. Het valt niet mee om koning te zijn.


"Not today"

Deze uitspraak geeft Arya's (Maisie Williams) karakter goed weer, maar biedt ook een illustratie van volharding. Om in het machtsspel te overleven moeten de spelers het nodige doorzettingsvermogen aan de dag leggen.

Arya leert deze uitspraak van haar Braavosi schermleraar Syrio Forel (Miltos Yerolemou). Het betreft hier het antwoord op de vraag "Wat zeggen we tegen de God van de Dood?". Arya is nog een kind en moet zien te overleven nadat vrijwel haar hele familie bruut afgeslacht is. Door het verhaal heen wordt 'not today' een soort mantra voor Arya in haar zoektocht naar wraak.


Al met al zijn er natuurlijk talloze andere memorabele uitspraken te vinden. Game of Thrones kun je zien op HBO Max.Lees meer over: Game of Thrones, Alfie Allen, Emilia Clarke, Kit Harington, Lena Headey, Gwendoline Christie, Peter Dinklage, Liam Cunningham, Maisie Williams, Sophie Turner, Iwan Rheon, Conleth Hill, Aidan Gillen, Nikolaj Coster Waldau, John Bradley, Jack Gleeson, Miltos Yerolemou

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in