Nolan loopt achter: Oppenheimer's verhaal allang gedekt door deze geprezen serie

Nolan is niet de eerste die zich waagt aan het baanbrekende verhaal van Oppenheimer.

Mitchell van Vuren, 20-07-2023 09:06

43 jaar voordat Christopher Nolan het leven van J. Robert Oppenheimer verfilmde, was de BBC hem voor met het maken van een televisieserie over de beroemde natuurkundige. Door de inspanningen van de 'Vader van de Atoombom' kwam de Tweede Wereldoorlog tot zijn einde, maar tegen welke prijs?
De biografische serie van de BBC over J. Robert Oppenheimer werd in 1980 uitgezonden en is gelukkig nog steeds te vinden op het internet. Sterker nog, hij bevindt zich in zijn geheel in het openbaar domein en is dus gratis te bekijken.

Plot

De miniserie onderzoekt de complexiteit van het dilemma waardoor Oppenheimer werd gekweld als nucleair onderzoeker. Het ontwikkelen van de atoombom zou langdurige vrede kunnen brengen naar de wereld, maar evengoed diens vernietiging.

Ook de beruchte McCarthy-hoorzittingen komen aan bod, waarbij de wetenschapper wordt bestempeld door de Amerikaanse overheid als een gevaar voor de staat. Tegenstrijdig genoeg wordt hij beloond voor zijn prestaties met de hoogste onderscheiding in zijn vakgebied door een volgende president.

Sterk ontvangen

De boeiende serie over een opmerkelijke man werd in diens eigen tijd genomineerd voor zeven BAFTA's en wist er drie te winnen, voor Beste Dramaserie, Beste Editor en Beste Muziek voor Televisie.

Ook kon de serie rekenen op twee nominaties voor de Emmy's en voor een Golden Globe. Op IMDb heeft de serie een nette 8,3, maar gezien de leeftijd van de televisieserie is die mogelijk niet geheel representatief.

Kijken

De zevendelige serie Oppenheimer is in zijn geheel te zien op YouTube.

Bekijk hieronder een zeldzame terugblik van Oppenheimer zelf op het creëren van de eerste atoombom.


Lees meer over: oppenheimer, nolan, serie, bbc, youtube

Populair nieuws

Laatste serienieuws

De diepere betekenis in titels 'The Mandalorian'

De diepere betekenis in titels 'The Mandalorian'

Populair nieuws

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix