search
'Stranger Things'-theorie verbaast fans: Is Vecna helemaal niet de grote schurk in seizoen 5?

'Stranger Things'-theorie verbaast fans: Is Vecna helemaal niet de grote schurk in seizoen 5?

Als Vecna niet de belangrijkste schurk van 'Stranger Things' seizoen 5 is, wie dan wel?

Nina Beerendonk
In het vierde seizoen van Stranger Things werd onthuld dat Vecna al die tijd de grote schurk van de serie was. Maar wat als we je zouden vertellen dat Vecna uiteindelijk misschien toch niet de echte slechterik is? Een fan-theorie op Reddit suggereert dat de Mind Flayer het echte meesterbrein is.

In seizoen 4 demonstreerde Vecna zijn vermogen om de Mind Flayer naar zijn hand te zetten. Hierdoor kreeg Vecna ook meteen heerschappij over de demogorgons en demodogs, die eerder met elkaar waren verbonden door een hivemind die werd aangestuurd door de Mind Flayer.

Mind Flayer


Sommige fans beweren echter dat dit verhaal te lineair of zelfs een beetje flauw is. De Mind Flayer is een eeuwenoude entiteit die de leiding heeft over een hele dimensie en een bijenkorf van eigenaardige, krachtige wezens. Zou dat niet een veel meer intimiderende en boeiende schurk zijn dan Vecna?

Geïnspireerd door Dungeons and Dragons, waar de Mind Flayer bekend staat om zijn sluwheid en verraad, theoretiseren fans dat de Mind Flayer Vecna eigenlijk bedriegt. De theorie suggereert dat de Mind Flayer Vecna ertoe brengt te geloven dat hij degene is die de leiding heeft, terwijl het in werkelijkheid de Mind Flayer is die de gebeurtenissen orkestreert.

Inconsistenties


De theorie speculeert verder dat Henry Creel (of wel Vecna) als kind een fragment van de kracht van de Mind Flayer kreeg. Deze kracht sijpelde zijn geest binnen, wat hem ertoe aanzette een toekomst te voorzien waarin hij de Mind Flayer zou veranderen in een spinachtige entiteit.



De theorie stelt echter dat Henry niet degene is die de touwtjes in handen heeft, maar dat de Mind Flayer hem op subtiele wijze begeleidt bij het uitvoeren van zijn plannen. De theorie is niet zonder inconsistenties, zoals de vraag hoe het portaal had kunnen worden geopend waardoor de Mind Flayer de bovenwereld kon infiltreren.

Afgedankte marionet


Maar het zou wel een intrigerende wending kunnen zijn voor seizoen 5, waarin de Mind Flayer zichzelf zou kunnen ontmaskeren als de echte slechterik en Vecna als een afgedankte marionet aan de kant zou kunnen schuiven.



De productie van Stranger Things seizoen 5 is momenteel onderbroken vanwege de aanhoudende stakingen van acteurs en schrijvers, dus de releasedatum is onbekend. Bekijk de vorige seizoenen op Netflix.



Aanbevolen artikelen