De serie 'Vikings' was een ongelooflijke puinhoop: "tragisch"

Volgens deze historicus snapten de makers er werkelijk helemaal niks van.

Valeria Milić, 13-08-2023 23:23

De historische dramaserie Vikings was van 2013-2020 te zien en is tot op de dag van vandaag een populaire franchise. Een punt van kritiek dat vaak te horen was was het feit dat schrijver Michael Hirst het niet zo nauw nam met historische feiten.
Onlangs liet historicus en expert in middeleeuwse wapens Toby Capwell zich uit over de wapens en de gevechten in de serie. In een video voor Insider geeft hij zijn mening en die is niet mals. Er klopt werkelijk geen fluit van. Vrijwel niemand zal Vikings echter voor een documentaire aanzien dus de vraag is hoe zwaar dit eigenlijk weegt.

Gevecht tegen Ecberts troepen

Capwell bekeek het gevecht in seizoen 2 aflevering 9 getiteld The Choice. Ragnar (Travis Fimmel) en zijn mannen raken in een strijd verwikkeld met koning Ecbert (Linus Roache) van Wessex.

800 jaar later

Als eerste dragen de Anglo-Saxen helmen uit de 16e eeuw terwijl de serie zich in de 8e en 9e eeuw afspeelt. Daarnaast lopen veel personages in leren kleding rond, wat een vrij recente ontwikkeling is in de geschiedenis.

Capwell: "Er is veel dat goed is aan de serie, en dat maakt [de fouten] bijna nog tragischer. De helmen met de 'hanekam' kwamen pas veel later, dus ze zitten er zo'n 800 jaar naast. En dan de leren outfits, het lijken wel bikers. Er is nauwelijks historisch bewijs voor leren kleding, vroeger gebruikten ze geen leer om kleren van te maken".

Onveilig en onrealistisch

Tot slot wijst Capwell erop dat van Ragnars troepen juist niemand een helm draagt. Dit is onrealistisch aangezien je op die manier een onverantwoord risico neemt. Vikings is natuurlijk fantasie en historicus Capwell heeft in dit geval duidelijk gemaakt waar de fantasie-elementen hem in zitten. Wat de rest betreft kunnen zowel trouwe fans als nieuwe kijkers met een gerust hart smullen van dit epische verhaal.

Je kunt Vikings streamen op Netflix.

Lees meer over: vikings, travis fimmel, katheryn winnick, clive standen, linus roache, alexander ludwig

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Netflix pakt uit met grote WOII-oorlogsserie

Netflix pakt uit met grote WOII-oorlogsserie

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie