search
Lagertha uit 'Vikings' is gebaseerd op deze 'historische' personages
Series / Nieuws

Lagertha uit 'Vikings' is gebaseerd op deze 'historische' personages

De gefictionaliseerde dramaserie 'Vikings' bevat de nodige historische en mythologische figuren.

Vikings speelt zich af in de vroege middeleeuwen, zo rond 800-900. Michael Hirst, de schrijver van de serie, wist feit en fictie te mixen met een boeiende serie als resultaat. Een aantal hoofdpersonages heeft echt bestaan, terwijl anderen overwegend fictief zijn.

Een voorbeeld van een overwegend fictief personage is Lagertha (Katheryn Winnick). Hoewel zij in diverse bronnen wordt genoemd, ziet men Lagertha als een overwegend mythologisch persoon.

Middeleeuws geschiedenisboek


We komen Ragnars vrouw voor het eerst tegen in het middeleeuwse werk Gesta Danorum. Het boek noemt de aanval van de Zweedse koning Frø op de Noorse koning Siward, waarbij Siward wordt vermoord. Lagertha was één van de vrouwen aan Siward's hof, en vocht "als een Amazone" tegen Frø.

Siward was ook de grootvader van Ragnar Lothbrok, die hierop een wraakactie ondernam. Hij was zo onder de indruk van Lagertha dat hij haar als vrouw wilde. Hiervoor moest hij echter eerst de grote beer en hond verslaan, deze hielden namelijk de wacht voor Lagertha's huis. Ragnar en Lagertha kregen drie kinderen voordat ze scheidden. Lagertha regeerde uiteindelijk over haar eigen koninkrijk.

Lagertha als godin?


Daarnaast zijn daar de verhalen in een IJslandse sage. Hierin wordt over een zeeslag in de 10e eeuw verteld. De Noorse koning Haakon Sigurdsson bevindt zich in een lastig parket. Hij smeekt om de hulp van de van de godin Þorgerðr (Thorgerd), die hij uiteindelijk ook krijgt en Haakon wint de zeeslag.

Thorgerd werd daarnaast genoemd als Haakons vrouw. De koning woonde in Hlaðir, en één speculatie is dat de naam 'Thorgerd' geleidelijk aan veranderde in Hlaðgerðr (Lagerth). De 'verschillende Lagertha's' lopen zo door elkaar heen, afhankelijk van de tekst die je leest. Er is in die zin geen bewijs dat er daadwerkelijk een bepaalde Lagertha heeft bestaan.

Deze spannende oude verhalen hebben uiteindelijk wel geleid tot de geliefde 'shieldmaiden' als één van de boeiende personages in Vikings.

Je kunt Vikings streamen op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen