search
De iconische serie 'Band of Brothers' werd op deze locaties gefilmd
Series / Nieuws

De iconische serie 'Band of Brothers' werd op deze locaties gefilmd

Deze plaatsen fungeerden onder andere als Eindhoven, Carentan en het Adelaarsnest.

Band of Brothers vertelt het verhaal van de Easy Company en hun belevenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog. De tiendelige miniserie, gebaseerd op het boek van Stephen Ambrose, speelt zich op meerdere plaatsen in Europa af.

De serie begint tijdens de training 1942 in de VS tot aan de verovering van Hitler's beruchte Adelaarsnest te Berchtesgaden in Duitsland. Band of Brothers werd echter overwegend in Engeland gefilmd.

Belastingvoordeel


Het grootste deel van Band of Brothers is in de zogeheten 'home counties' gefilmd. 'Home counties' zijn de graafschappen die om Londen heen liggen.

Wanneer je het met Nederland vergelijkt, dan zit een graafschap zo'n beetje tussen een gemeente en een provincie in. De Britse overheid gaf de makers een belastingvoordeel als zij in Engeland zouden komen filmen. Dit is ook de reden dat er een aanzienlijk aantal Britse acteurs in de serie te zien is.

Hatfield Aerodrome


Het gros van de serie is gefilmd in Hatfield Aerodrome, een enorme vliegtuigfabriek te Hatfield, in het graafschap Hertfordshire. Niet alleen waren de enorme hangars nuttig om alle productiematerialen op te slaan, het open veld vormde een natuurlijk decor voor maar liefst twaalf Europese steden. Denk hierbij aan Bastogne in België, Carentan in Frankrijk maar ook ons eigen Eindhoven.

North Weald Airfield


Je zou denken dat de beelden van opstijgende vliegtuigen op D-Day ook op Hatfield Aerodrome zijn gefilmd. Ironisch genoeg was dit niet het geval, men verhuisde namelijk naar het naburige graafschap Essex.

De makers kozen voor het North Weald Airfield. Wellicht was dit vanwege het feit dat het vliegveld nog veel van zijn karakter uit die tijd heeft behouden. Het North Weald Airfield speelde namelijk wel degelijk een tactische rol gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Zwitserland als stand-in


Uiteindelijk veroveren de Geallieerden het Adelaarsnest, oftewel het hoofdkwartier van Nazi-Duitsland. Hiervoor heeft men in de spectaculaire Zwitserse Grimselpas gefilmd. Deze bergpas fungeerde als achtergrond in de slotaflevering Points. Het Zwitserse dorpje Brienz fungeerde als stand-in voor het Oostenrijkse Zell am See. Het hotel waarin de hoofdpersonen verblijven is het grand hotel Giessbach, wat in het eerder genoemde Brienz gevestigd is.

In de clip hieronder is het adembenemende Zwitserse landschap te bewonderen. Kijk Band of Brothers in zijn geheel op HBO Max.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen