search
Het is officieel: de schrijversstaking is afgelopen!

Het is officieel: de schrijversstaking is afgelopen!

Na 148 dagen niet geschreven te hebben, kunnen schrijvers in Hollywood weer in de pen klimmen.

Niels Arts
De Writers Guild of America heeft aangekondigd dat het einde van de schrijversstaking in Hollywood na 148 eindelijk voorbij is. De WGA hebben een deal gesloten met de AMPTP.

De schrijvers in Hollywood besloten begin mei te gaan staken nadat het ze niet gelukt was om een deal te sluiten met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) over salaris en AI-regels.

Op één na langste schrijversstaking


Dit was niet de eerste keer dat de schrijvers uit protest hun werk neerlegden. Dit gebeurde al vaker, maar slechts één keer duurde de staking langer. Dat was in 1988, met 154 dagen. Ze zaten er ditmaal dus slechts een weekje vanaf!

De nieuwe deal die gesloten is beslaat drie jaar, en is detail omschreven in dit bestand. Het is een bestand van 94 pagina's, dus maak je borst maar nat. Een samenvatting lees je hier.Impact van stakingen op Hollywood


De staking heeft uiteraard invloed gehad op vele projecten in Hollywood, waaronder populaire series als The Last of Us seizoen 2, Yellowjackets seizoen 3 en Stranger Things seizoen 5.

Sommige series waren net geschreven voordat de ellende begon, zoals seizoen 2 van House of the Dragon.

Aanbevolen artikelen