search
Recensie Netflix-serie 'Encounters'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Encounters'

Bestaan ze echt? Ooggetuigen aan het woord over hun ontmoetingen met buitenaards leven.

Regie: Yon Motskin | Afleveringen: 4 | Speelduur: 45-53 minuten | Jaar: 2023

Documentaires over mogelijk buitenaards leven op aarde zijn er al genoeg. Je kent ze wel: beelden van wazige, net niet goed in beeld gebrachte, lichtgevende bollen en beschrijvingen van groene mannetjes met enorm grote ogen die 's nachts je slaapkamer binnensluipen. En ja, Encounters is precies weer zo'n documentaire, maar gelukkig is deze door wat nieuwe invalshoeken toch het bekijken waard.

De mensen uit deze vierdelige documentaire weten het zeker: we zijn niet alleen. In elke aflevering wordt een ontmoeting met buitenaards leven besproken waar meerdere mensen getuige van zijn geweest. Een daarvan vond plaats op een school in Zimbabwe in 1994. Zestig kinderen zagen tijdens hun pauze aan de rand van het speelplein een grote glimmende bol verschijnen en een wezen dat telepathisch kon communiceren. Enkele getuigen vertellen wat ze destijds hebben gezien en welke impact dit verschijnsel had op hun latere leven.

Op geen enkel moment worden de geïnterviewden in diskrediet gebracht of kritisch bevraagd. En om hun geloofwaardigheid te vergroten worden ook wetenschappers en psychologen aan het woord gelaten die beweren dat een bezoek van aliens aan onze wereld niet onwerkelijk is. Er wordt gestrooid met cijfers en helaas behoorlijk vage foto's van documenten van de FBI en CIA die moeten aantonen dat er toch echt wel bewijs is, maar dat de deksel op de doofpot te groot is.

Uit de ooggetuigenverklaringen blijkt dat de aliens vooral naar aarde komen om ons te helpen, want wij aardbewoners maken er een zooitje van. Zoals na de kernramp in Japan in 2011. Meerdere mensen hebben direct na de explosie lichtgevende bollen zien rondvliegen. Na hun vertrek was de radioactiviteit met een significante hoeveelheid afgenomen. Hét bewijs dat de aliens hierheen waren gekomen om de natuur weer enigszins in evenwicht te brengen.

Ook wordt er bewijslast gezocht in een meer controversiële vergelijking tussen het goddelijke en het buitenaardse. Waarom gelooft men wel in religieuze dingen waar alleen ooggetuigenverslagen van zijn, maar zouden we niet in ufo's geloven als daar wel bewijs voor is? Ook in eeuwenoude folklore zijn genoeg aanwijzingen te vinden voor buitenaardse interventies.

De impact van zo'n 'close encounter' op het persoonlijke leven is de meest indrukwekkende toevoeging aan de documentaire. De een ervaarde het als ultiem geluk, de meeste anderen als levensingrijpend op een negatieve manier. Het is vooral de angst om niet te worden geloofd, als gek te worden beschouwd, die overheerst. Sommigen gaan zelfs zo ver in hun drang om de ontmoeting te willen bewijzen dat ze hun baan of partner zijn kwijtgeraakt.

Encounters ziet er gelikt uit. Mooie belichting, de juiste timing tussen de scènes en uiteraard een close-up om de emotie bij de geïnterviewden vast te leggen. Tsja, wat verwacht je ook als Steven Spielbergs productiebedrijf betrokken is? Maar hoewel mooi en integer gemaakt weet de documentaire niet echt te overtuigen. Als je een 'believer' bent krijg je absoluut bevestiging van wat je al vermoedde, maar geloof je niet in de groene mannetjes, dan zal Encounters er niet voor zorgen dat je nu wel overtuigd wordt. Daar is het bewijsmateriaal te mager voor.

★★★☆☆

Encounters is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen