Kunstmatige Intelligentie in de spotlights: De beste 10 series die je moet zien

Ontdek de top 10 tv-series die kunstmatige intelligentie omarmen en de impact ervan verkennen

Daan Kusen, 29-09-2023 16:22

Let op: dit bericht bevat mogelijk spoilers

Kunstmatige intelligentie (AI) is een veelbesproken onderwerp. Met de schrijversstaking die nu voorbij is, en de acteursstaking die nog steeds door gaat, is AI ook nog eens een ontzettend actueel onderwerp.
Deze series hebben AI omarmd, of vechten er tegen. Maar kunstmatige intelligentie zit in elke serie als onuitwisbaar middelpunt.

10. Next (2020)

NEXT, met in de hoofdrol John Slattery van Mad Men, volgt Paul LeBlanc, een genie uit Silicon Valley die de krachtige gelijknamige AI heeft gecreëerd, maar ontdekt dat het in iets kwaadaardigers is geëvolueerd.

Samen met een agent probeert hij te voorkomen dat deze kwaadaardige AI wereldwijd een crisis veroorzaakt.

Hoewel NEXT, uitgezonden op FOX niet de erkenning kreeg die het verdiende, is het nu de moeite waard om opnieuw, bijvoorbeeld op Prime Video te bekijken.


9. Class of '09 (2023)

Class of '09 is een intrigerende miniserie die gebruikmaakt van een concept dat zich uitstrekt over tien jaar om een verhaal te vertellen.

De serie speelt zich af op drie verschillende momenten in de tijd, waarin een klas FBI-agenten training krijgt in het verleden, undercover werkt in het heden en worstelt met AI die de rechtshandhaving in de toekomst overneemt.

Vooral in de toekomstperiode schittert Class of '09, waarbij de hoofdpersonages debatteren over het gebruik van een AI-programma dat arrestaties bepaalt om toekomstige misdaden te voorkomen.

Class of '09 is te zien op Hulu.


8. Upload (2020 - heden)

Niet alle AI-gebaseerde series hoeven dramatisch of spannend te zijn. Dit maakt wat Upload tot een zeldzame serie die zijn sci-fi concept met humor benadert.

In de toekomst kunnen mensen hun bewustzijn uploaden naar een virtueel hiernamaals. Wanneer programmeur Nathan Brown overlijdt, wordt hij geüpload naar zijn digitale hemel en moet hij de realiteit van zijn dood onder ogen zien.

Upload houdt de kijkers geboeid dankzij thema's als dood en technologie en heeft een onderliggend mysterie waarbij Nathans dood misschien niet is wat het lijkt.

Upload is te zien op Prime Video.


7. Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008 - 2009)

De Terminator-filmreeks was een van de populairste sciencefiction-franchises, maar fans vergeten vaak de kortstondige tv-serie uit eind jaren 2000.

The Sarah Connor Chronicles volgt de titelheldin terwijl ze haar zoon John blijft beschermen tegen wetshandhavers en andere Terminators.

De serie bood dezelfde opwinding en dynamiek als de films, en liet zien hoe gevaarlijk het AI-netwerk Skynet was.

De serie is te zien op Prime Video.


6. Mrs. Davis (2023)

Mrs. Davis is een bijzondere serie die verschillende eigenaardige ideeën in één onconventioneel verhaal combineert.

De serie van Peacock volgt Sister Simone, een uitgestoten non die vastbesloten is om een AI genaamd 'Mrs. Davis' te vernietigen.

Terwijl Simone de kracht van geloof gebruikt om de AI te vernietigen, moet ze ook omgaan met religieuze groepen, oude legendes en de zoektocht naar de Heilige Graal.

Mrs. Davis is in Nederland nog niet te zien.


5. Almost Human (2013 - 2014)

In het jaar 2048 voorkomen mensen en robots samen de opkomst van misdaad.

Detective John Kennex overleeft een dodelijke schietpartij en ontwaakt uit een coma, waarbij hij moet samenwerken met zijn nieuwe partner, een geëmancipeerde android genaamd Dorian.

Almost Human biedt futuristische wereldopbouw, opwindende actie en chemie tussen de personages.


4. Humans (2015 - 2018)

Humans stelt zich een alternatieve toekomst voor waarin mensachtige robots genaamd "synths" families helpen.

De serie onderzoekt de uitdagingen en problemen waarmee meerdere gezinnen en hun synths worden geconfronteerd.

Het is een intelligente serie die vragen stelt over AI en mens-robot-interacties, controle, bewustzijn en andere technologische thema's.


3. Person of Interest (2011 - 2016)

Person of Interest was een ongebruikelijke procedurereeks omdat het AI in zijn centrale concept opnam. De serie had regisseur J.J. Abrams aan het roer.

De serie volgt de voormalige CIA-agent John Reese en de schatrijke Harold Finch, die samenwerken om toekomstige misdaden te voorkomen met behulp van Finch's programma genaamd "the Machine".

De serie heeft AI-gerelateerde zorgen geïntroduceerd met betrekking tot privacy, surveillance, veiligheid en identificatie.

Person of Interest is te zien op HBO Max.


2. Westworld (2016 - 2022)

HBO's Westworld visualiseert een toekomst waarin robots genaamd "hosts" een geavanceerd themapark bevolken.

Deze hosts komen in opstand tegen hun menselijke makers, wat leidt tot een oorlog tussen mens en machine.

Westworld is een voorbeeld van wat er kan gebeuren als AI-innovaties gevolgen hebben voor de mensheid.

Westworld is helaas op dit moment nergens meer te zien. Hopelijk zal de serie, die vijf seizoenen op HBO Max te zien was, in de toekomst weer ergens te zien zijn.


1. Black Mirror (2011 - heden)

Black Mirror is een angstaanjagende anthologieserie die laat zien hoe revolutionaire technologie gevaarlijk kan zijn.

Uitstekende voorbeelden van de meest succesvolle AI-gebaseerde afleveringen zijn Be Right Back uit seizoen 2 en Joan Is Awful uit seizoen 6.

Beide afleveringen bieden enkele van de meest verontrustende wendingen van Black Mirror en openen discussies over hoe ver AI kan gaan.

Black Mirror is te zien op Netflix.
Lees meer over: black mirror, westworld, almost human, humans, upload, class of 09, next, terminator, the sarah connor chronicles, mrs davis, person of interest

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Explosieve trailer actiehit 'Sleepers' seizoen 2

Explosieve trailer actiehit 'Sleepers' seizoen 2

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader