De ultieme 'Doctor Who'-gids: 10 afleveringen om te bekijken voor het 60-jarig jubileum

Bereid je voor op de 60e jubileumafleveringen van Doctor Who met deze tien essentiële afleveringen die je helemaal up-to-date brengen.

Daan Kusen, 30-09-2023 13:03

Let op: dit bericht bevat mogelijk spoilers

Terwijl de 60e jubileum specials van Doctor Who over een maand te zien zullen zijn, zijn hier tien essentiële Doctor Who-afleveringen die je weer helemaal up-to-date brengen, voordat het drievoudige evenement begint.
Om het makkelijk te houden worden seizoenen van de oude serie beschreven als "seizoen 1, 2, etc." en de reboot als "serie 1, 2, etc.".

10. Seizoen 3, Aflevering 33, "The Final Test"

De aflevering The Final Test is het laatste deel van de The Celestial Toymaker-serie, omdat de andere drie afleveringen nog steeds ontbreken.

Deze afleveringen werden uitgezonden in april 1966 en zagen de Eerste Doctor, William Hartnell, het opnemen tegen The Toymaker.

Een krachtige tegenstander die erom bekend staat zijn slachtoffers gevangen te houden in kinderlijke spelletjes, waarbij hun vrijheid op het spel staat.

The Toymaker is een meedogenloze concurrent, die altijd de kansen in zijn voordeel weet te keren.

Met Russel T. Davies die The Toymaker (gespeeld door Neil Patrick Harris) terugbrengt als de belangrijkste antagonist in de 60e jubileum specials, kun je al veel leren over de oorsprong van het personage.


9. Series 7, Aflevering 4, "The Power Of Three"

The Power of Three zag de Elfde Doctor, Matt Smith, veel tijd doorbrengen op aarde met Amy Pond (Karen Gillan) en Rory Williams (Arthur Darvill), terwijl ze mysterieuze zwarte kubussen in de gaten moeten houden.

Deze aflevering markeerde de introductie van Kate Stewart, gespeeld door Jemma Redgrave, die het huidige hoofd is van UNIT.

Kate staat op het punt terug te keren in de 60e jubileum specials en speelt ook in een recentelijk aangekondigde nieuwe Doctor Who-spin-offserie.

De spin-off zal zich richten op Kate en haar leiderschap van UNIT, een organisatie die zich toelegt op het onderzoeken en bestrijden van buitenaardse dreigingen voor de planeet Aarde.


8. Seizoen 6, Aflevering 3, "The Invasion"

The Invasion is het deels ontbrekende derde verhaal van het zesde seizoen van Doctor Who, met Patrick Troughton als de Tweede Doctor.

In deze aflevering bundelt Tobias Vaughn, het hoofd van een zeer succesvol elektronicabedrijf, zijn krachten met de Cybermen om de controle over de aarde te krijgen.

Deze aflevering markeert de eerste verschijning van UNIT, ofwel de United Nations Intelligence Taskforce.

Gezien de betrokkenheid van UNIT bij de aankomende 60e jubileum specials en de geplande spin-offshow met Kate Stewart, biedt deze aflevering een boeiende kans om terug te gaan naar de oorsprong van de organisatie.


7. "The Day Of The Doctor"

The Day of the Doctor markeerde het 50-jarig jubileum van Doctor Who, waarbij de Tiende en Elfde Doctor samenwerken om de Zygons te bestrijden.

Daarnaast maken we ook kennis met de War Doctor en zien we de laatste momenten van de Time War.

Als eerbetoon aan het verleden van de show werden Tom Baker (Vierde Doctor) en Billie Piper (Rose Tyler / Bad Wolf) binnengehaald.

De serie diep in het verleden van de Doctor en toonde de strijd van de War Doctor bij het eindigen van de Time War.

Deze aflevering is een ideale kijkervaring voorafgaand aan de 60e jubileumviering gezien de vergelijkbare thema's.


6. "The Christmas Invasion"

The Christmas Invasion is de eerste volledige aflevering waarin Tennant verschijnt als de Tiende Doctor en de eerste kerstspecial van Doctor Who.

In deze aflevering zien we de Doctor in het proces van zijn regeneratie, terwijl hij ook een invasie van de Sycorax moet bestrijden.

Aangezien dit een kerstaflevering is, is het perfect om deze in november te bekijken voordat de specials worden uitgezonden.

Omdat de 60e jubileumviering waarschijnlijk de laatste keer zal zijn dat Tennant zo'n grote rol speelt in Doctor Who, is het leuk om terug te gaan en te zien waar zijn reis als de Doctor begon.


5. "The Runaway Bride"

The Runaway Bride is de kerstspecial uit 2006, die plaatsvindt nadat de Tiende Doctor afscheid heeft genomen van Rose.

Deze aflevering begint met Donna Noble (Catherine Tate) die in een trouwjurk in de Tardis verschijnt. Deze aflevering toont de Racnoss Empress die probeert haar Racnoss-kinderen, die in winterslaap zijn in het midden van de aarde, te wekken.

Deze aflevering zit boordevol energie en komische elementen en laat het begin zien van de relatie tussen Donna en de Doctor. Gezien Donna's terugkeer voor de 60e jubileum specials, is haar begin interessant om (nog) eens te bekijken.


4. Series 4, Aflevering 12, "The Stolen Earth"

The Stolen Earth is het eerste deel van het laatste seizoen van de Tiende Doctor, met een epische strijd tegen Davros en de Daleks.

Deze aflevering is belangrijk voor Donna's verhaal, omdat het haar transformatie naar de "Doctor Donna" laat zien. De gebeurtenissen in deze aflevering vormen het toneel voor Donna's einde in deel 2.


3. Series 4, Aflevering 13, "Journey's End"

In de aflevering Journey's End helpt Donna de Doctor en de andere companions om de Daleks en Davros te verslaan met haar nieuwe Time Lord-intellect.

Nadat het universum is gered, begint Donna's menselijke geest echter overweldigd te raken. De Doctor moet dan Donna's herinneringen aan hem wissen om haar leven te redden.

Zoals de Doctor aangeeft in de trailer voor de 60e jubileumviering: "Ik weet niet of ik je leven deze keer kan redden", is het duidelijk dat ze zich de Doctor kan gaan herinneren, wat haar leven in gevaar kan brengen.

Deze twee afleveringen bieden kijkers waardevolle context om de 60e jubileum special in te leiden.


2. "The End Of Time"

The End of Time is de laatste aflevering voordat de Tiende Doctor regenereert, en volgt hem terwijl hij wegrent voor een voorspelling van zijn naderende einde.

De Doctor staat niet alleen tegenover zijn aartsvijand, The Master, die werkt om de mensheid onder controle te krijgen, maar ook tegenover de Time Lords, die proberen te ontsnappen aan de Time War. De Doctor werkt samen met Wilfred Mott (Bernard Cribbins), Donna's grootvader, om de aarde te redden.

In deze aflevering probeert de Doctor Donna te vermijden om haar herinneringen aan hun avonturen samen niet te triggeren.

Aangezien de 60e jubileum specials zich zullen richten op Donna en haar hereniging met de Doctor, benadrukt deze aflevering het belang van de Doctor om Donna te beletten zich hem te herinneren.


1. "The Power of the Doctor"

The Power of the Doctor is de laatste aflevering waarin Jodie Whittaker te zien is als de Dertiende Doctor.

In deze aflevering brengt de Master de Daleks en Cybermen samen om de Doctor en de aarde te vernietigen.

Dit is de perfecte aflevering om te bekijken vlak voordat de 60e jubileum specials beginnen, omdat het naadloos overgaat in de actie van de nieuwe afleveringen.

We zien verschijningen van de vroegere verschijningen van de Doctor, waaronder de Eerste, Vijfde, Zesde, Zevende en Achtste incarnaties.

De aflevering laat ook David Tennant zien, die terugkeert als de Veertiende Doctor, om zo de jubileumspecials in te duiken.
Lees meer over: doctor who, david tennant, catherine tate, bbc, william hartnell, patrick troughton, matt smith, jodie whittaker, peter capaldi, bernard cribbins

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Explosieve trailer actiehit 'Sleepers' seizoen 2

Explosieve trailer actiehit 'Sleepers' seizoen 2

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader