search
Seizoen 2 van 'The Gilded Age' gaat 'Breaking Bad' achterna met dit personage
Series / Nieuws

Seizoen 2 van 'The Gilded Age' gaat 'Breaking Bad' achterna met dit personage

'The Gilded Age' lijkt meer op 'Breaking Bad' dan je misschien zou denken.

Op het eerste gezicht heeft het kostuumdrama The Gilded Age niets gemeen met Breaking Bad. Het klinkt ook nogal onlogisch: waarom zou een serie over de rijkste leden van de New Yorkse samenleving van eind 19e eeuw ons herinneren aan een zelfbenoemde drugsbaron?

In seizoen 1 van The Gilded Age maken we kennis met Bertha Russell, de rijkste vrouw in de serie en de hoofdpersoon. In het begin steunen we haar en haar man George nog als kijker, maar in seizoen 2 veranderen er nogal wat dingen. Dat is dan ook wanneer er griezelige parallellen beginnen te ontstaan tussen Bertha Russell en Walter White.

Underdogs


In seizoen 1 zien we hoe Bertha en George Russell zich een weg proberen te banen in de kringen van oud geld, wat herhaaldelijk mislukt omdat de Russells zelf het zogenaamde nieuwe geld zijn. Hun pogingen om zich te associëren met het blauwe bloed slagen er niet in indruk te maken.

Op dat moment zien we Bertha en haar man als underdogs, afgezien van het feit dat ze heel veel geld hebben. Zij zijn de buitenstaanders, degenen met wie wij als kijkers sympathiseren. Ze worden vreselijk behandeld door de samenleving die hen omringt, en we steunen de Russells. Maar seizoen 2 laat ons een andere kant van Bertha Russell zien.

Schurk


We zullen spoilers vermijden voor als je seizoen 2 nog niet gezien hebt. Zelfs in seizoen 1 waren we getuigen van een paar twijfelachtige acties van Bertha. Maar seizoen 2 onthulde pas echt haar donkere kant, en we zagen dat dit niet enkel een verdedigingsmechanisme was.



Ze is bereid om monsterlijke dingen te doen om haar doelen te bereiken. Bertha Russell is geen buitenstaander waar we medelijden mee moeten hebben: ze is de regelrechte schurk van het verhaal. En deze karakterontwikkeling weerspiegelt grotendeels die van Walter White.

Losgeslagen


Net als Walter begon Bertha als een underdog die tegen alle verwachtingen en ongunstige omstandigheden in probeert rond te komen. We sympathiseren met haar en steunen haar, en zij lijkt de held te zijn, ondanks enkele behoorlijk twijfelachtige keuzes. Net als Walter wordt langzamerhand onthuld dat Bertha ronduit gemeen en losgeslagen is.



Of The Gilded Age ook het succes van Breaking Bad achterna gaat, moeten we nog zien. Stream The Gilded Age seizoen 2 op HBO Max.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen