search
'House of the Dragon': De dieperliggende betekenis van de kledingkeuze van Daemon Targaryen

'House of the Dragon': De dieperliggende betekenis van de kledingkeuze van Daemon Targaryen

De kleuren van de kostuums in 'House of the Dragon' zijn niet zomaar willekeurig gekozen.

Nina Beerendonk
Net als de personages op hun scherm, beslisten de kijkers van House of the Dragon welke kant ze kozen in de strijd: Team Black of Team Green. De namen van de teams onder leiding van Rhaenyra Targaryen en Alicent Hightower zijn natuurlijk niet willekeurig gekozen.

Zwart en rood zijn de kleuren die oorspronkelijk de familie Targaryen vertegenwoordigden, terwijl groen de kleur is van House Hightower. De kleding van de mannen in de serie is echter wat minder interessant. Corlys Velaryon, de rijkste man van het koninkrijk, draagt in seizoen slechts één pak. En koning Viserys I weet de lelijkste stoffen uit te kiezen.

Rood, zwart en grijs


De enige man wiens kostuums de tijd waard zijn om te analyseren, is Daemon. De kleding die hij draagt veranderde gedurende het seizoen, samen met zijn houding ten opzichte van zijn familie. In de loop van de 16 jaar die zijn verstreken in het eerste seizoen van de serie, hebben we Daemon Targaryen met een aantal verschillende looks gezien.

Zijn haarlengtes en stijlen veranderden en de kleuren van zijn kleding waren verschillend. Daemon had een sterke voorkeur voor rood en zwart, maar hij was ook niet bang om grijs te dragen. House of The Dragon-kostuumontwerper Jany Temime legde de verandering in Daemons garderobe uit.

Duidelijk patroon


Zijn kleding houdt verband met hoe hij over zijn huis denkt. En dat is iets waar het personage altijd over in conflict is: "Hij draagt grijs als hij geen Targaryen wil zijn", merkte Temime op in een interview met Insider. Het patroon is gemakkelijk te zien als je de verschijningen van Daemon één voor één begint te analyseren.Bijna altijd, behalve de keer dat hij terugkwam van de Stepstones en hij een trotse Targaryen-strijder wou zijn, draagt hij grijs met eenvoudige witte overhemden. Als hij terugkeert van zijn reizen met een cadeau voor Rhaenyra, draagt hij grijs omdat het jaren geleden is dat hij thuis is geweest en hij zich behoorlijk ver van iedereen verwijderd voelt. Hij draagt ook grijs als hij besluit achter de rug van zijn broer ten strijde te trekken.

Terug naar oude kleuren


En opnieuw, ver weg, in Essos, omringd door zijn nieuwe familie, draagt hij grijs. Daemon keert terug naar rood en zwart zodra hij met Rhaenyra trouwt. Omdat hij zich niet alleen herenigd voelt met de liefde van zijn leven, maar ook met zijn echte familie, keert hij terug naar de kleuren die hij altijd al had moeten dragen.Over de releasedatum van House of the Dragon seizoen 2 is nog niets bekend. Bekijk de serie op HBO Max.Aanbevolen artikelen