search
Recensie Prime Video-serie 'Upload' seizoen 3

Recensie Prime Video-serie 'Upload' seizoen 3

Zowel stereotypische als vermakelijke kijk op de nabije toekomst, waarin een oneindig leven mogelijk is.

Marta Kuijken
Regie: Jeffrey Blitz, Sarah Boyd, Tom Marshall, e.a. | Cast: Robbie Amell (Nathan Brown), Andy Allo (Nora), Allegra Edwards (Ingrid), Kevin Bigley (Luke), Zainab Johnson (Alicia), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 30-38 minuten | Jaar: 2023

In de nabije toekomst van de jaren dertig bestaat technologie die een digitaal hiernamaals creëert. Hier kunnen mensen hun ziel en bewustzijn 'uploaden' naar verschillende idyllische oorden om de rest van hun dood uit te leven. Dat zorgt voor vraagstukken over klassenongelijkheid, vrije wil en liefde tussen levenden en geüploaden. Mochten al deze thema's te breed lijken, dan heb je een goede indruk van de chaotische aard van het derde seizoen van Upload.

Contrasterend met voorgaande seizoenen wordt ditmaal het digitale hiernamaals geopend voor een breed publiek. Waar het in eerste instantie alleen voor de rijken was weggelegd, is er nu een open server gecreëerd. Al snel blijkt het concept doelwit van snode miljardairs die plannen hebben om hiermee hun politieke invloed te vergroten. Aan hoofdpersoon Nathan en zijn cohort de taak de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

En dat hoeft ineens niet meer digitaal te gebeuren, want in het derde seizoen is Nathan weer levend. Hij is de eerste succesvolle 'download': zijn ziel is opnieuw in een levend lichaam terechtgekomen. Hiermee is hij het levende bewijs dat mensen zich na hun dood opnieuw in de echte wereld kunnen bevinden. Er gebeurt nog veel meer in dit derde seizoen, maar deze plotlijn houdt het geheel draaiende.

Doordat afleveringen constant springen tussen deze en andere plotlijnen, is het verhaal soms lastig te volgen. Het is dan ook erg jammer dat deze centrale lijn de minst interessante is. Vooral het acteerwerk van Robbie Amell en Andy Allo laat te wensen over, want zelfs na drie seizoenen is de romantische aantrekking tussen hun personages amper te voelen. Doodzonde, aangezien de overige castleden door de jaren heen juist heel goed in hun personages zijn gegroeid.

Vooral Allegra Edwards en Kevin Bigley als respectievelijk Ingrid en Luke grossieren in fantastisch getimede humor en zorgen daarmee voor een verademing na de scènes van de hoofdrolspelers. Ook bij de artificiële intelligentieconciërge, die in dit seizoen empathie aangeleerd krijgt, wordt iedere gelegenheid benut om de ridicule aard van dit personage te benadrukken. Door deze plotlijen doet Upload wat denken aan de Netflix-serie The Good Place, waarin AI Janet steeds menselijker wordt. Beide werken als gedachte-experiment over onze eigen menselijke kwalen en hanteren daarbij vergelijkbare humor. Absoluut een aanrader voor eenieder die geniet van dit futuristische komediegenre.

Het derde seizoen hanteert nog volop andere thema's, zoals de rechten van uploads ten opzichte van levende mensen, in hoeverre vrije wil bestaat bij een geüpload bewustzijn en het ontstaan van relaties tussen levenden en geüploaden. Allen is de uitwerking daarvan te oppervlakkig, wat in combinatie met de constante verspringing van verhaallijnen zorgt voor een uitermate chaotische kijkervaring. Het lijkt daardoor alsof de serie niet altijd even goed weet wat ze eigenlijk wil zeggen.

Hoewel het verhaal zich netjes af lijkt te ronden, moet de allerlaatste scène natuurlijk de deur voor wagenwijd openzetten voor een volgend seizoen. En hoewel dit nog niet is aangekondigd, lijkt het onwaarschijnlijk dat het er niet komt. Als een van de populairste series op Prime Video wordt er vast genoeg budget vrijgemaakt om het verhaal volgend jaar daadwerkelijk af te ronden. Want anders zou het einde op veel verschillende vlakken een verschrikkelijke domper zijn.

★★★☆☆

Upload is te zien bij Prime Video.

Aanbevolen artikelen