search
Langverwachte afsluiting Hollywoodstaking: wat betekent dit voor tv-producties?

Langverwachte afsluiting Hollywoodstaking: wat betekent dit voor tv-producties?

Eind september eindigde de schrijversstaking, ook acteursvakbond SAG-AFTRA is nu tot overeenstemming gekomen.

Valeria Milić
Ten eerste betekent het einde van de staking natuurlijk dat er eindelijk weer gefilmd mag worden. Fan-favoriete series zoals Stranger Things en The Sandman gaan redelijk snel in productie, maar welke afspraken zijn er eigenlijk gemaakt?

Belangrijke onderwerpen waren onder andere een minimum-salaris voor onbekende acteurs, delen in streaming-opbrengsten en het gebruik van A.I.. Hier zijn nu afspraken over gemaakt met de studio's.

Niet bijster beroemd


De meeste acteurs in Hollywood zijn niet bijster beroemd en leiden geen luxe bestaan. Het zijn feitelijk gewone mensen die toevallig met hun gezicht op het scherm verschijnen.

De competitie in Tinseltown is moordend, en door het hogere minimum-salaris hebben beginnende acteurs meer bestaanszekerheid en dus meer kans om als een 'gewone' acteur hun brood te verdienen. Verder zal er in de toekomst meer financiële compensatie zijn voor series en films die op streamingplatforms aangeboden worden.

Toestemming vragen


Tot slot gaf de voorzitter van SAG-AFTRA, Fran Drescher (The Nanny), aan dat de studio's in het vervolg toestemming nodig hebben om de digitale afbeeldingen van acteurs te gebruiken middels A.I.. Tegen CNN zei Drescher het volgende: "Vroeger hoefden producenten nergens toestemming voor te vragen, nu moeten ze voor alles toestemming vragen".

Bekijk op instagram


Doordat je als studio niet langer zomaar iemands afbeelding mag gebruiken om hier geld mee te verdienen hebben acteurs extra bescherming gekregen. A.I. staat natuurlijk nog in de kinderschoenen en het is niet helder hoe deze zich gaat ontwikkelen. Wel is er in elk geval besef dat het niet de bedoeling is dat alles en iedereen maar vervangen wordt in de toekomst.

Aanbevolen artikelen