search
Deze fantastische fantasy serie heb je waarschijnlijk nog niet gezien

Deze fantastische fantasy serie heb je waarschijnlijk nog niet gezien

Verlies jezelf in de parallelle werelden van 'His Dark Materials'

Daan Kusen
Het is goed zoeken naar echt goede fantasy series nu The Wheel of Time aan een derde seizoen werkt en het tweede seizoen House of the Dragon ook nog niet in zicht is. Gelukkig is daar His Dark Materials!

Deze fantasy serie, gebaseerd op de gelijknamige trilogie van Philip Pullman, bestaande uit The Golden Compass, The Subtle Knife en The Amber Spyglass, heeft misschien niet de bekendheid van andere series, maar is zeker de moeite van het kijken waard!

Alternatieve werelden


De serie speelt zich af in een alternatieve wereld waar de zielen van mensen zich manifesteren als dierlijke metgezellen genaamd daemons. Het verhaal volgt Lyra, een wees die op zoek gaat naar een vermiste vriend en een ontvoeringscomplot ontdekt. Dit alles heeft weer te maken met Stof, een geheimzinnige, kosmische substantie.

Het eerste boek uit de trilogie, The Golden Compass is in 2007 verfilmd, met onder andere Nicole Kidman, Daniel Craig en Sam Elliott, maar de film was zo matig ontvangen dat een tweede en derde film nooit van de grond zijn gekomen.

Poging twee


Na enkele jaren kwamen de rechten weer in handen van Pullman, en in 2015 kondigde BBC One aan dat ze een serie zouden produceren, gebaseerd op de boeken. Die serie ging uiteindelijk in première op 3 november 2019.His Dark Materials had al snel een sterrencast. Dafne Keen (Logan) speelde Lyra Belacqua, Ruth Wilson (Luther speelde Mrs. Coulter en James McAvoy speelde Lord Asriel. Lin-Manuel Miranda (Hamilton, Moana) is Lee Scoresby.

Prijzen


Seizoen één, gebaseerd op het eerste boek, ging in 2019 in première, het laatste seizoen verscheen in 2022. In vier jaar heeft de serie veel lof en prijzen ontvangen, bijvoorbeeld bij de British Academy Television Craft Awards en de Royal Television Society Craft & Design Awards.Met een spannend verhaal en een geweldige cast is de serie zeker de moeite waard! His Dark Materials is in zijn geheel te zien op HBO Max.Aanbevolen artikelen