search
In de hitserie 'ER' stierf een van de helden en de wereld was daardoor flink geschokt

In de hitserie 'ER' stierf een van de helden en de wereld was daardoor flink geschokt

ER, de populaire ziekenhuisserie, liep 15 seizoenen en wordt geprezen om zijn realistische weergave van medische procedures.

Bo van Scheyen
Als een serie zo populair is, en zoveel fans heeft over de hele wereld, dan is het niet zo gek dat er intens wordt meegeleefd met alles wat de cast overkomt. ER is er zo eentje. De Amerikaanse ziekenhuisserie liep van 1994 tot 2009 en alles speelde zich af in het fictieve Chicago’s County Hospital.

De werkvloer waar alles gebeurt is de spoedeisende hulp. Het publiek kan het leven van de artsen en verpleegkundigen op de voet volgen. De serie is nog steeds baanbrekend omdat alles zo realistisch mogelijk wordt weergegeven, zelfs de medische procedures.

15 Seizoenen


De serie heeft zeventien jaar gelopen. Er zijn 331 afleveringen gemaakt voor vijftien seizoenen. Ook heeft de serie bijgedragen aan het lanceren van een aantal meganamen in de showbizzwereld zoals George Clooney, Noah Wyle, Julliana Margulies en Anthony Edwards.

Deze laatste heeft de rol van Dr. Mark Greene met verve vertolkt en was echt een publiekslieveling. Toen hij in seizoen acht de diagnose terminale hersenkanker kreeg was de wereld in shock. De schrijvers spaarden kosten noch moeite om hem met een grote buiging emotioneel afscheid te laten nemen van zijn dierbaren.

Sterven


Nu sterven er op een eerstehulpafdeling altijd wel mensen. Maar je verwacht dat vooral patiënten sterven en geen artsen die de serie dragen. Voor Dr. Greene was het einde zwaar. Na een periode van afscheidnemen van zijn dierbaren, overlijdt hij in zijn slaap.ER wordt verteld met snelle, intense verhaallijnen waardoor je de hectiek op de spoedeisende hulp als kijker bijna als echt ervaart. Dit was dan ook de kracht van de serie.

Succesvol


ER ontving gedurende zijn looptijd vele prijzen en nominaties en wordt nog steeds geprezen als een van de meest invloedrijke medische tv-series aller tijden.De serie wordt momenteel gestreamd bij HBO Max en wordt nog uitgezonden bij RTL4.


Aanbevolen artikelen