search
De dood van dit personage in 'Orange Is the New Black' mag de grootste schok in tijden genoemd worden

De dood van dit personage in 'Orange Is the New Black' mag de grootste schok in tijden genoemd worden

De populaire Amerikaanse serie Orange Is the New Black laat het harde leven in een vrouwengevangenis zien, inclusief corruptie en zinloos geweld.

Bo van Scheyen
Orange Is the New Black is een populaire Amerikaanse komische dramaserie die een paar jaar geleden werd uitgezonden op Netflix. De serie, gemaakt door Jenji Kohan, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Piper Chapman, die haar ervaringen in een vrouwengevangenis beschreef in haar boek dat dezelfde titel draagt.

Piper Chapman wordt gespeeld door Taylor Shilling. Ze heeft een eigen bedrijfje dat in zeep handelt. Samen met haar verloofde heeft ze het goed. Ze wordt echter onverwachts veroordeeld voor haar betrokkenheid bij een drugsdeal en haar vriendschap met een drugsrunner van tien jaar eerder. Ze wordt in de Litchfield vrouwengevangenis in New York geplaatst.

Vrouwen


De serie verkent diverse sociale en politieke kwesties, terwijl het ook de persoonlijke verhalen en relaties van de gevangenen belicht. Het werd geprezen om zijn goed uitgewerkte personages en genuanceerde verhaallijnen. De afdeling vrouwen is heel divers.

Piper probeert er het beste van te maken in de rauwe wereld van het gevangenisleven en wordt al snel een geliefd persoon onder de inmates. Ze krijgt nog wel een enorme verrassing te verwerken wanneer Alex Vause (Laura Prepon), haar vriendin en drugsrunner, ook in dezelfde gevangenis wordt geplaatst.

Corruptie


Een vredige wereld is het niet. Er is veel onrecht in de Litchfield-gevangenis. Veel bewakers zijn corrupt en de gevangenen komen daar met regelmaat tegen in opstand. Het publiek leeft zes jaar lang met alle personages mee en krijgt een schok te verwerken wanneer een van de geliefde personages op zinloze wijze om het leven komt.De dood van Poussey Washington (Samira Wiley) in Orange Is the New Black is daarentegen ongelooflijk triest. Haar dood is een zinloze, accidentele dood, gewoon de zoveelste gevangene die omkwam tijdens een gevangenisopstand.

Dood


Door haar dood wordt ons de brutaliteit van de gevangenisbewakers getoond, waar agenten worden aangemoedigd om zelfs op vreedzame protesten met geweld te reageren.Wanneer Poussey probeert in te grijpen wanneer een van haar vriendinnen door een van de bewakers wordt aangevallen, wordt ze in bedwang gehouden en tegen de grond gedrukt door een andere bewaker. Echter deze realiseert zich niet dat Poussey langzaamaan stikt totdat het te laat is.


Aanbevolen artikelen