search
De iconische fantasy-actieserie die je gewoon gezien moet hebben: 'Xena Warrior Princess'
Series / Featured

De iconische fantasy-actieserie die je gewoon gezien moet hebben: 'Xena Warrior Princess'

Deze serie uit de jaren 90 is nog steeds populair en volledig online te bekijken.

Xena Warrior Princess begon als een spin-off van Hercules, the Legendary Journeys. Hierin wordt het verhaal verteld van Xena (Lucy Lawless), een avonturier en een huurling in het oude Griekenland. Door haar ontmoeting met Hercules (Kevin Sorbo) besluit ze haar leven te beteren. Tijdens haar reizen wordt ze vergezeld door haar beste vriendin Gabrielle (Renee O'Connor) die een kalmerend tegenwicht biedt aan de heethoofdige Xena.

De serie telt zes seizoenen en liep van 1995 - 2001. De avonturen van Xena en Gabrielle in het oude Griekenland, Egypte, India en China hebben tot op de dag van vandaag een grote groep fans. Volgend jaar vindt er zelfs een speciale conventie plaats ter ere van het 30-jarige jubileum van de serie.

Knipoog


Xena Warrior Princess is een levendige mix van fantasy, op kung fu gebaseerde actie en de nodige campy humor. Vergeleken met Hercules: The Legendary Journeys is de toon wat duisterder. Ondanks dat knipoogde Xena Warrior Princess regelmatig naar zichzelf. Net zoals in de 'moederserie' zijn er meerdere meta-afleveringen gemaakt waarin Lawless en O'Connor fans van de serie spelen en te maken krijgen met kritiek op de campy elementen.

De rode draad is zoals gezegd Xena's tocht om haar moorddadige verleden goed te maken. De idealistische Gabrielle heeft hierin een goede invloed op haar. Gabrielle zelf transformeert gaandeweg van een naïef dorpsmeisje in een geharde krijger. Vaste bijrollen worden gespeeld door Bruce Campbell als Autolycus, Prins der Dieven en Ted Raimi als de klungelige Joxer.

Memorabele schurk


Ook heeft Xena Warrior Princess een uitermate memorabele schurk opgeleverd. We hebben het natuurlijk over Callisto (Hudson Leick), een psychopatische moordenaar die aan het hoofd staat van haar eigen leger huurlingen. Xena's leger heeft Callisto's dorp destijds volledig uitgemoord toen de laatstgenoemde nog een klein meisje was. Ze raakte in een klap haar ouders en haar geboortedorp kwijt. Callisto vindt dat zij door Xena gecreëerd is en ziet het als haar levensmissie om de krijgsprinses te laten boeten voor wat ze haar aangedaan heeft.Gezien de mythologische insteek lopen er meerdere Griekse goden rond in de serie. Zo is daar de oorlogsgod Ares, gespeeld door de veel te vroeg overleden Kevin Smith. Hij wil Xena maar al te graag aan zijn zijde hebben en vindt haar nieuwe levenspad maar niks.

Andere werelden


Behalve Aphrodite (Alexandra Tydings) en Athena (Paris Jefferson) speelden ook goden en personages uit de Scandinavische, Indiase en Joods-christelijke mythologie een rol: Odin, Krishna, de reus Goliath en Lucifer komen stuk voor stuk langs, zowel op aarde als in andere werelden.Ten slotte werd de serie geprezen om de positieve boodschap die werd uitgedragen. Zaken als vriendschap, het belang van medeleven en medemenselijkheid speelden een prominente rol in de belangrijkste verhaallijnen.

Waar te zien?


Je kunt Xena Warrior Princess streamen op Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Xena Warrior Princess: heb jij je vroeger kunnen vermaken met deze serie?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen