search
Hoe ziet 'Star Trek'-eyecatcher Deanna Troi er tegenwoordig uit en acteert ze nog?
Series / Specials

Hoe ziet 'Star Trek'-eyecatcher Deanna Troi er tegenwoordig uit en acteert ze nog?

Marina Sirtis is vooral bekend van haar rol als Deanna Troi in de 'Star Trek'-wereld, maar ze speelde ook in tal van andere projecten.

Star Trek is een grote franchise die bestaat uit heel wat films, series, strips en videospellen. Een van de eyecatchers in de Star Trek-wereld is Deanna Troi, die gespeeld wordt door de Britse-Amerikaanse actrice Marina Sirtis. Ze speelde deze rol gedurende de zeven seizoenen van Star Trek: The Next Generation en hernam deze rol in een aantal andere films en series in de Star Trek-wereld. Maar wat is Sirtis nu mee bezig?

Sirtis, die Griekse roots heeft, groeide op in Londen. Haar ouders wilden niet dat ze een acteercarrière begon. Daarom volgde ze stiekem acteerlessen bij de Royal Shakespeare Company, die verbonden is met de Guild Hall of Music and Drama School. Ze begon haar carrière in het theater en stapte daarna over naar televisiewerk en films.

Begin


In het begin van haar carrière speelde Sirtis verschillende gastrollen in Britse televisieseries. Zo verscheen ze in Raffles (1977), Who Pays the Ferryman (1977), Hazell (1978), Minder (1979), de sitcom Up the Elephant and Round the Castle (1985) en The Return of Sherlock Holmes (1986).

Na enkele rollen in Britse televisieseries had ze in 1978 haar eerste rolletje in een televisiefilm The Thief of Baghdad met onder andere Kabir Bedi, Peter Ustinov en Ian Holm. Ze had ook bijrollen in films als The Wicked Lady uit 1983 met Faye Dunaway, Death Wish 3, waarin haar personage een verkrachtingsslachtoffer is en Blind Date waarin ze een sekswerker speelt die wordt vermoord door een gek.

Deanna Troi


In 1986 verhuisde Sirtis naar de Verenigde Staten, waar ze auditie deed voor de rol van Macha Hernandez in Star Trek: The Next Generation. Denise Crosby deed auditie voor de rol van Deanna Troi. Uiteindelijk werd besloten dat Sirtis de rol van Deanna Troi kreeg, terwijl het karakter Macha Hernandez Tasha Yar ging heten en door Crosby zou worden gespeeld.Sirtis herinnert zich dat op de dag dat ze het telefoontje kreeg waarin haar de rol werd aangeboden van Deanna Troi, ze eigenlijk aan het inpakken was om terug te keren naar Londen omdat haar visum van zes maanden was verlopen en haar acteercarrière niet wilde vlotten.

Star Trek


Sirtis speelde de rol van Deanna Troi gedurende de zeven jaar dat Star Trek: The Next Generation liep. Daarna zou ze ook in andere Star Trek-projecten spelen. Zo is Sirtis ook te zien als Deanna Troi in de films Star Trek Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998) en Star Trek: Nemesis (2002).Ook in verschillende Star Trek-series is ze te zien als Deanna Troi. Zo verschijnt Sirtis in drie afleveringen van Star Trek: Voyager, in de laatste aflevering van Star Trek: Enterprise en in het eerste en derde seizoen van Star Trek: Picard. Hierboven zie je een recente clip uit Star Trek: Picard, te zien op Prime Video.

Ander werk


Naast haar vele werk als Deanna Troi in de verschillende Star Trek-projecten, deed Sirtis ook veel ander werk. Haar eerste rol na het einde van Star Trek: The Next Generation in 1994 was in de serie Heaven Help Us. Ze speelde sindsdien kleine rollen in heel wat series waaronder Grey’s Anatomy, Without a Trace, Girlfriends, The Closer, NCIS en Titans. Ook in films was ze te zien zoals Crash (2004), The Grudge 3 (2009) en Little Dead Rotting Hood (2016).

Sirtis heeft ook veel stemacteerwerk gedaan in haar carrière. Zo leende ze haar stem aan onder andere Matriarch Benezia in de Mass Effect-videogameserie, Queen Bee in DC’s Young Justice-serie, Demona in Gargoyles en Elena in het videospel XCOM 2: War of the Chosen.

Toekomst


De laatste projecten waarin Sirtis te zien was, waren de televisiefilms A Thousand Little Cuts uit 2022 en Love's Greek to Me uit 2023 en Star Trek: Picard. Maar er staat een nieuwe film op de planning waarin ze te zien zal zijn: de scifi-film Dream Hacker, waarin ze de rol van Charlotte zal spelen.

Bekijk op instagram
Dream Hacker, geschreven en geregisseerd door Richard Colton, is nu in post-productie en zal dus binnenkort uitkomen. Sirtis denkt dus nog niet aan stoppen en is na al die jaren nog steeds aan het acteren.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Als jij een Trekkie bent, ben jij dan ook fan van het personage Deanna Troi?

 • Ja, natuurlijk

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee, er zijn veel betere personages

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen