search
Drama achter de schermen: 'The Walking Dead'-showrunner Frank Darabont werd na één seizoen ineens ontslagen
Series / Specials

Drama achter de schermen: 'The Walking Dead'-showrunner Frank Darabont werd na één seizoen ineens ontslagen

Frank Darabont ontwikkelde 'The Walking Dead' en schreef ook vier van de zes afleveringen van het eerste seizoen, maar werd na één seizoen ontslagen.

Het is geen geheim dat er bij populaire televisieseries achter de schermen niet altijd alles zo soepel en gemakkelijk verloopt. Een van de grootste conflicten van de afgelopen jaren vond plaats tussen Frank Darabont en AMC over de korte periode van de filmmaker als showrunner van The Walking Dead. Hij werd namelijk na één seizoen ineens ontslagen.

Darabont ontwikkelde The Walking Dead en was de showrunner van de serie tijdens het eerste seizoen. Hij schreef ook vier van de zes afleveringen van het eerste seizoen en regisseerde de pilotaflevering Days Gone Bye. The Walking Dead is gebaseerd op de gelijknamige stripboekenserie van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard en was een groot succes.

Toonvergaderingen


The Walking Dead liep van 2010 tot 2022 en was het begin van de The Walking Dead-franchise. Darabont, die ervoor zorgde dat The Walking Dead een succes was, werd na één seizoen ineens ontslagen. Hij heeft in het verleden duidelijk zijn ongenoegen geuit over zijn ontslag en beweert dat hij miljoenen dollars aan winst is misgelopen - en de juridische zaak is daar zeker een teken van - maar nu is het volledige verhaal naar buiten gekomen dankzij de geopenbaarde verklaring die Darabont in de rechtbank heeft afgelegd.

Dit is wat hij als de "officiële" reden voor zijn ontslag noemt: "Ze beschuldigden me ervan geen toonvergaderingen te hebben gehouden. En ik zei: 'Dat is absoluut niet waar, ik heb een toonvergadering gehad met elke regisseur van dit seizoen.'"

Budgetkwesties


Voor degenen die niet op de hoogte zijn: toonvergaderingen vinden plaats tussen showrunners en regisseurs om te bespreken hoe elke aflevering qua toon moet worden gepresenteerd. Dit is natuurlijk niet het meest ernstige geschil dat een netwerk met iemand kan hebben, zelfs als Darabont die vergaderingen eigenlijk niet had. Dus het is geen verrassing dat Darabont (en waarschijnlijk veel andere mensen) denken dat deze reden onzin is.


Niet verrassend had Darabont ook veel andere dingen te zeggen over AMC en hun praktijken tijdens zijn tijd bij de serie en geen van hen was positief. Er werd breed gemeld dat budgetkwesties centraal stonden in Darabont's problemen met AMC en hij zei dat het netwerk wilde dat hij de afleveringsbudgetten zou verlagen terwijl er meer afleveringen werden geproduceerd, en dat allemaal terwijl AMC belastingkredieten voor zichzelf behield.

Geen respect


Darabont zei ook dat de netwerkmanagers geen respect hadden voor hoe hard de cast en crew werkten en dat hun bezoeken aan de hele warme sets in Georgia voornamelijk werden doorgebracht in gekoelde ruimtes. Een andere grote klap kwam toen hij besloot dat de eerste aflevering van seizoen 2 wat reshoots nodig had, iets waarvan hij zegt dat een andere netwerkmanager het eens was, maar dat die later tegen iedereen loog en zei dat dat gesprek nooit had plaatsgevonden, wat hem zeker niet hielp.


AMC heeft zich natuurlijk verdedigd tegen dit alles, maar Darabont kreeg wat steun van Glen Mazzara, die de taken van showrunner overnam voor seizoen 2 en later vertrok vanwege creatieve meningsverschillen. Mazzara gelooft dat AMC Darabont zeer oneerlijk heeft behandeld en dat hij moet worden gecrediteerd voor het bedenken van enkele van de grootste momenten in seizoen 2.

Na The Walking Dead


Na zijn vertrek bij The Walking Dead heeft Darabont een aantal van de acteurs uit The Walking Dead meegenomen en de kortstondige TNT-dramaserie Mob City samengesteld. De serie was van korte duur en werd na één seizoen geannuleerd.


Darabont werd ook ingehuurd om het scenario voor de reboot van Godzilla uit 2014 te herschrijven. Hij verklaarde dat hij het monster terug wilde brengen naar zijn oorsprong als een "angstaanjagende natuurkracht". De regisseur van de film, Gareth Edwards, verklaarde in een interview dat Darabont de meest ontroerende scène van de film schreef en dat deze specifieke scène hielp om castleden Bryan Cranston en Juliette Binoche te overtuigen om mee te doen aan de film.

Kijken?


Zin om The Walking Dead te zien? Je kan alle seizoenen van de serie bekijken op Netflix en op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij echt alle series van The Walking Dead gevolgd?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen